Do góry

Desery Przepis na:

Eklery z bitą śmietaną

Eklery z bitą śmietaną

Autor:

Przepisów i artykułów: 273 Ocena: 1630

Dodano:

Odsłon: 323

Nie ma nic lepszego, niż pyszny ekler z bitą śmietaną do tego herbata i dobra muzyka w tle. Ciasto ptysiowe daje mnóstwo możliwości, można eklery nadziać kremem budyniowym czy owocowym. Moim faworytem jest jednak nadzienie z bitej śmietany. Idealnie sprawdzi się gdy mamy gorszy dzień. U mnie się sprawdzają.

Składniki

  • woda 200 ml
  • śmietanka 36% 250 ml
  • mąka pszenna Typ 500 200 g
  • masło 100 g
  • Cukier puder 100 g
  • czekolada karmelowa 50 g
  • jajka 4 szt.
5-6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Eklery z bitą śmietaną

Przygotowanie

  1. Zagotowujemy wodę, dodajemy masło. Do roztopionego masła z wodą dodajemy mąkę. Ucieramy do momentu uzyskania gładkiego i lśniącego ciasta, które odchodzi od garnka. Studzimy. Do ciepłego, ale nie gorącego ciasta dodajemy pojedynczo jajka. Ucieramy trzepaczką(nie mikserem). Wykładamy ciasto na blaszkę przykrytą papierem do pieczenia za pomocą rękawa cukierniczego(kształt podłużnych suwaków). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni 15 -20 minut. Po upieczeniu od razu(jeszcze gorące) przekrawamy na pół. Śmietankę chłodzimy 15 minut w zamrażarce. Ucieramy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Ptysie nadziewamy kremem i polewamy roztopioną czekoladą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń