Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie ma nic lepszego, niż pyszny ekler z bitą śmietaną do tego herbata i dobra muzyka w tle. Ciasto ptysiowe daje mnóstwo możliwości, można eklery nadziać kremem budyniowym czy owocowym. Moim faworytem jest jednak nadzienie z bitej śmietany. Idealnie sprawdzi się gdy mamy gorszy dzień. U mnie się sprawdzają.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 175
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4385
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11918
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6791
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5599
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 175
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4385
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11918
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6791
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5599
Składniki
Zagotowujemy wodę, dodajemy masło. Do roztopionego masła z wodą dodajemy mąkę. Ucieramy do momentu uzyskania gładkiego i lśniącego ciasta, które odchodzi od garnka. Studzimy. Do ciepłego, ale nie gorącego ciasta dodajemy pojedynczo jajka. Ucieramy trzepaczką(nie mikserem). Wykładamy ciasto na blaszkę przykrytą papierem do pieczenia za pomocą rękawa cukierniczego(kształt podłużnych suwaków). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni 15 -20 minut. Po upieczeniu od razu(jeszcze gorące) przekrawamy na pół. Śmietankę chłodzimy 15 minut w zamrażarce. Ucieramy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Ptysie nadziewamy kremem i polewamy roztopioną czekoladą.