Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, rozpływające się w ustach ciasto, które za sprawą jogurtu i sezonowych owoców idealnie orzeźwia w upalne dni.
Garnek (może być ten sam do każdej masy), forma okrągła o śr. 18cm, łyżka, widelec, blender z końcówką do ubijania (rózgą), kubek, miska.
Do niewielkiego garnka wsypujemy kaszę, budyń i słodzik. Wlewamy wodę trochę ponad poziom proszków i mieszamy do połączenia. Dodajemy jogurt, znów dokładnie mieszamy i wstawiamy na mały ogień. Cały czas mieszamy do zagotowania, by nie powstały grudki. Wrazie potrzeby dolewamy wodę, gdyby masa była za gęsta.
Spód okrągłej formy (śr. 18cm) wykładamy herbatnikami, na które wylewamy naszą jogurtową kaszkę. Przykrywamy masę herbatnikami i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania kolejnej warstwy.
Owoce i słodzik wrzucamy do garnuszka, zalewamy wodą trochę ponad ich poziom i gotujemy na małym ogniu do odparowania części wody i rozpadnięcia owoców. Zdejmujemy z ognia, dodajemy żelatynę i mieszamy do jej rozpuszczenia.
Wyciągamy ciasto z lodówki i masę owocową wylewamy na herbatniki. Ponownie wstawiamy całość do lodówki, by stężała.
Masło orzechowe mieszamy z płynem do uzyskania konsystencji pozwalającej na jego rozsmarowanie. Jeśli posiadamy płynne masło, możemy pominąć ten krok (ja mam gęste masło stąd konieczność rozrzedzenia).
Na stężałej masie owocowej rozsmarowywujemy masło i przykrywamy je herbatnikami. Ciasto leci do lodówki na czas przygotowywania czekoladowej pianki.
Do garnuszka wlewamy płyn (można wymieszać wodę razem z mlekiem 1:1) i dodajemy słodzik. Wstawiamy na mały ogień, a gdy całość się zagotuje, wlewamy budyń rozmieszamy wcześniej z płynem w kubku. Mieszamy, by nie powstały grudki. Gdy budyń zacznie bulgotać, czekamy 30s i zdejmujemy z ognia. Studzimy. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i wlewamy do garnka z budyniem, dodajemy jogurt i ubite białko. Całość łączymy blenderem z końcówką do ubijania białek.
Ciasto wyciągamy z lodówki. Na herbatniki wylewamy piankę i wkładamy spowrotem do lodówki do stężenia.
*ciasto przechowujemy w lodówce
*najlepiej kroić następnego dnia (wtedy wszystko fajnie się połączy)
*do mieszania budyniu czy kaszki używam widelca (równie dobrze zapobiega grudkom co rózga)
Kotleciki faszerowane Bazylią, która ma wyjątkowy smak i aromat, a także potr...
Odsłon: 2755
Superowe owocowe ciasto z mandarynkami z puszki. Trzy różne warstwy ciasta św...
Odsłon: 6691
Sezon na jagody nadal trwa , dostałam od kuzynki jagody i postanowiłam zrobić...
Odsłon: 343
Kartacze, potrawa pochodząca z kresów wschodnich, popularna na Mazurach, Suwa...
Odsłon: 165
Każda gofrownica jest trochę inna, więc czas przygotowania gofrów około 10 mi...
Odsłon: 224
Sezon na jagody nadal trwa , dostałam od kuzynki jagody i postanowiłam zrobić...
Odsłon: 343
Kartacze, potrawa pochodząca z kresów wschodnich, popularna na Mazurach, Suwa...
Odsłon: 165
Każda gofrownica jest trochę inna, więc czas przygotowania gofrów około 10 mi...
Odsłon: 224
Składniki
Do niewielkiego garnka wsypujemy kaszę, budyń i słodzik. Wlewamy wodę trochę ponad poziom proszków i mieszamy do połączenia. Dodajemy jogurt, znów dokładnie mieszamy i wstawiamy na mały ogień. Cały czas mieszamy do zagotowania, by nie powstały grudki. Wrazie potrzeby dolewamy wodę, gdyby masa była za gęsta.
Spód okrągłej formy (śr. 18cm) wykładamy herbatnikami, na które wylewamy naszą jogurtową kaszkę. Przykrywamy masę herbatnikami i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania kolejnej warstwy.
Owoce i słodzik wrzucamy do garnuszka, zalewamy wodą trochę ponad ich poziom i gotujemy na małym ogniu do odparowania części wody i rozpadnięcia owoców. Zdejmujemy z ognia, dodajemy żelatynę i mieszamy do jej rozpuszczenia.
Wyciągamy ciasto z lodówki i masę owocową wylewamy na herbatniki. Ponownie wstawiamy całość do lodówki, by stężała.
Masło orzechowe mieszamy z płynem do uzyskania konsystencji pozwalającej na jego rozsmarowanie. Jeśli posiadamy płynne masło, możemy pominąć ten krok (ja mam gęste masło stąd konieczność rozrzedzenia).
Na stężałej masie owocowej rozsmarowywujemy masło i przykrywamy je herbatnikami. Ciasto leci do lodówki na czas przygotowywania czekoladowej pianki.
Do garnuszka wlewamy płyn (można wymieszać wodę razem z mlekiem 1:1) i dodajemy słodzik. Wstawiamy na mały ogień, a gdy całość się zagotuje, wlewamy budyń rozmieszamy wcześniej z płynem w kubku. Mieszamy, by nie powstały grudki. Gdy budyń zacznie bulgotać, czekamy 30s i zdejmujemy z ognia. Studzimy. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i wlewamy do garnka z budyniem, dodajemy jogurt i ubite białko. Całość łączymy blenderem z końcówką do ubijania białek.
Ciasto wyciągamy z lodówki. Na herbatniki wylewamy piankę i wkładamy spowrotem do lodówki do stężenia. *ciasto przechowujemy w lodówce *najlepiej kroić następnego dnia (wtedy wszystko fajnie się połączy) *do mieszania budyniu czy kaszki używam widelca (równie dobrze zapobiega grudkom co rózga)
Przepisy Desery
Desery
Gofry jak z budki
Desery
Bułeczki drożdżowe z jagodami
Desery
Kruche ciasteczka maślane
Desery
JAGODZIANKI
Gofry jak z budki
Każda gofrownica jest trochę inna, więc czas przygotowania gofrów około 10 mi...
Odsłon: 224
Bułeczki drożdżowe z jagodami
Sezon na jagody nadal trwa , dostałam od kuzynki jagody i postanowiłam zrobić...
Odsłon: 343