Do góry

Desery Przepis na:

Gruszki zapiekane z kremem

Gruszki zapiekane z kremem

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 0

Dodano:

Odsłon: 360

Gruszki zapiekane z kremem

Składniki

  • 4 gruszki
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżeczki konfitur morelowych
  • 2 jajka
  • 1 cytryna
1-2 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Gruszki zapiekane z kremem

Przygotowanie

  1. •Gruszki umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne. Włożyć do rondla, wlać 250 ml wrzącej wody, wsypać 2 łyżki cukru. Przykryć i gotować 5 minut. Wyjąć, ostudzić i napełnić konfiturami.
    • Przygotować krem: żółtka utrzeć z 2 łyżkami cukru. Cytrynę wyszorować, sparzyć, osuszyć, zetrzeć z niej skórkę i wycisnąć sok. Do żółtek dodać sok i skórkę z cytryny. Z białek ubić sztywną pianę i połączyć z żółtkami.
    •Gruszki ułożyć w naczyniu do zapiekania, nałożyć na nie krem i piec 15
    minut w temperaturze 180°C.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń