Do góry

Desery Przepis na:

Jagielnik z mango i Oreo - wegański

Jagielnik z mango i Oreo - wegański

Autor:

Przepisów i artykułów: 10 Ocena: 174

Dodano:

Odsłon: 657

Ciasto jaglane, na mleku roślinnym, z galaretką mango i ciasteczkami Oreo

Składniki

  • 300g kaszy jaglanej
  • 1l mleka roślinnego - migdałowego
  • 5 łyżek cukru
  • 2 x 176g ciastek Oreo (- 4 szt do dekoracji)
  • 2 łyżki oleju kokosowego w postaci stałej
  • 400ml pulpy mango
  • 100ml wody
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki agaru
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Jagielnik z mango i Oreo - wegański

Przygotowanie

  1. Ciastka mielimy na pył. Olej kokosowy podgrzewamy do rozpuszczenia.
    Ciastka mieszamy z olejem, wykładamy nimi dno tortownicy i mocno dociskamy.
    Chłodzimy w lodówce.


    Kaszę jaglaną płukamy, następnie przekładamy do garnka.
    Zalewamy mlekiem roślinnym.
    Gotujemy do miękkości.
    W razie potrzeby, można jeszcze dolać wody.
    Gotową kaszę słodzimy, i blendujemy.

    Na ciasteczkowy spód wykładamy jeszcze ciepłą kaszę. Odstawiamy do wystygnięcia.

    Wodę podgrzewamy z cukrem, rozpuszczamy w niej agar / żelatynę.
    Gdy trochę ostygnie, dodajemy pulpę mango.

    Na wystudzoną warstwę z kaszą, wylewamy mus mango, wkładamy do lodówki.

    Do dekoracji użyłam kiwi, ciasteczka oreo i ananas liofilizowany.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

konhambos 29 kwietnia Cudowny przepis, nie jestem weganka, ale czesto jem dania weganskie, gdyz sa bardzo smaczne. To ciasto na pewno wypróbuje, gdyz zapowiada sie swietnie i wszystkie skladniki mam "pod reka" :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń