Do góry

Desery Przepis na:

Jagodowe ciacho z kremem kokosowo-śmietankowym

Jagodowe ciacho z kremem kokosowo-śmietankowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 41

Dodano:

Odsłon: 420

Jagociacho z lekkim kremem kokosowo-śmietankowym na puszystym jak chmurka biszkopcie. Pyszne, lekkie, puszyste, słoneczne, kokosowe i jagodowe, dla małych i dużych, idealne.

Składniki

  • Jajka 6 szt
  • Mąka 1 szkl
  • Cukier drobny 1 szkl
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Ocet 1 łyżeczka
  • Olej 2 łyżki
  • Woda 1 łyżka
  • Jagody 500g
  • Galaretka jagodowa
  • Śmietanka kremówka 300 g
  • Mascarpone 300 g
  • Mleczko kokosowe skondensowane słodkie 300 g
  • Cukier puder 2 łyżki
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Jagodowe ciacho z kremem kokosowo-śmietankowym

Przygotowanie

  1. Biszkopt ( typowa blaszka ok 20X30 cm lub rant lub tortownica 26 cm)
    Białka ubić na pianę, dodawać po łyżce cukru. Po dodaniu całego ubijać jeszcze 2-3 min, piana ma być sztywna i stabilna. Zmniejszyć obroty, dodać żółtka wymieszane z proszkiem do pieczenia i octem (po dodaniu proszku i octu żółtka się spienią). Dodać przesianą mąkę, wodę i olej, delikatnie wymieszać lub krótko zmiksować. Piec ok 25-30 min w temp 175 C.

  2. Galaretka jagodowa
    Jagody krótko zagotować, tylko żeby puściły sok. Galaretkę dokładnie rozpuścić w 100 ml wrzątku i dokładnie wymieszać z jagodami. Pozostawić do wystudzenia i stężenia.

  3. Krem kokosowo-śmietankowy
    Śmietankę ubić z mascarpone i cukrem pudrem, dodawać po łyżce skondensowanego mleczka kokosowego, ubijać krótko do połączenia. Wszystkie składniki powinny być schłodzone

  4. Wystudzony biszkopt przekroić na 2 blaty. Na pierwszy wyłożyć tężejącą galaretkę, a następnie połowę kremu. Przykryć drugim blatem, wyłożyć pozostały krem, schłodzić w lodówce. Przed podaniem udekorować owocami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń