Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jagociacho z lekkim kremem kokosowo-śmietankowym na puszystym jak chmurka biszkopcie. Pyszne, lekkie, puszyste, słoneczne, kokosowe i jagodowe, dla małych i dużych, idealne.
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 88
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 42
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 127
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 88
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 42
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 127
Składniki
Biszkopt ( typowa blaszka ok 20X30 cm lub rant lub tortownica 26 cm) Białka ubić na pianę, dodawać po łyżce cukru. Po dodaniu całego ubijać jeszcze 2-3 min, piana ma być sztywna i stabilna. Zmniejszyć obroty, dodać żółtka wymieszane z proszkiem do pieczenia i octem (po dodaniu proszku i octu żółtka się spienią). Dodać przesianą mąkę, wodę i olej, delikatnie wymieszać lub krótko zmiksować. Piec ok 25-30 min w temp 175 C.
Galaretka jagodowa Jagody krótko zagotować, tylko żeby puściły sok. Galaretkę dokładnie rozpuścić w 100 ml wrzątku i dokładnie wymieszać z jagodami. Pozostawić do wystudzenia i stężenia.
Krem kokosowo-śmietankowy Śmietankę ubić z mascarpone i cukrem pudrem, dodawać po łyżce skondensowanego mleczka kokosowego, ubijać krótko do połączenia. Wszystkie składniki powinny być schłodzone
Wystudzony biszkopt przekroić na 2 blaty. Na pierwszy wyłożyć tężejącą galaretkę, a następnie połowę kremu. Przykryć drugim blatem, wyłożyć pozostały krem, schłodzić w lodówce. Przed podaniem udekorować owocami.