Do góry

Desery Przepis na:

Jogurtina

Jogurtina

Autor:

Przepisów i artykułów: 1166 Ocena: 10032

Dodano:

Odsłon: 1

Przepis wart wypróbowania: "Jogurtina"

Składniki

  • 2 duże opakowania (po 400 g) gęstego jogurtu naturalnego (np. bałkańskiego)
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki żelatyny
  • 2 duże pomarańcze
  • 500 g truskawek, malin
  • 4 dojrzałe morele
  • pół melona miodowego
  • do dekoracji: dowolne świeże owoce, listki melisy lub mięty
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Spód i brzegi tortownicy wykładamy folią spożywczą. Pomarańcze parzymy, wycieramy do sucha. Ścieramy skórkę. Miąższ tniemy w grube plasterki. Wykładamy nimi spód przygotowanej tortownicy.

  2. Jogurt przelewamy do miseczki. Dodajemy skórkę pomarańczową i cukier puder. Truskawki kroimy na połówki, a morele na ćwiartki. Z miąższu melona półokrągłą łyżeczką wycinamy kulki.

  3. Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach wrzątku. Łączymy z jogurtem. Masę jogurtową mieszamy z owocami. Przelewamy do tortownicy. Schładzamy przez 3 godziny. Dekorujemy owocami i miętą.

  4. Czas przygotowania 30 minut. Cena porcji około 1,70 zł

  5. Wartość odżywcza 1 porcji 115 kcal Białko 7,2 g/ Tłuszcz 5 g/Węglowodany 24 g

    Źródło: Rewia

Twoje notatki do przepisu

Polecane przepisy: jogurtina

Zobacz więcej

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń