Do góry

Desery Przepis na:

Karpatka

Karpatka

Autor:

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 268

Dodano:

Odsłon: 6644

Jedyna w swoim rodzaju... i szybko znika :)

Składniki

  • pół kostki margaryny
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka wody
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 szkl mleka
  • 3/4 szkl cukru
  • 1/2 kostki masła (można więcej)
  • 1 cukier waniliowy (16g)
  • 4 czubate łyżki mąki pszennej
  • 5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Masło rozpuścić w garnku z wodą, doprowadzić do wrzenia.
    Wsypać mąkę i chwilę i chwilę ucierać do powstania gęstej masy.
    Po lekkim przestudzeniu (ale nie całkowitym) wbić jajka i zmiksować.
    Masę podzielić na dwie części.
    Blachę o wymiarach 32x23 wysmarować tłuszczem i obsypać kaszą manną. Jedną część ciasta rozprowadzić na blasze (ciasto jest klejące ale takie ma być). Piec w temp.200 st. ok 20-30min. W trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika. To samo zrobić z drugą częścią ciasta.

  2. Zagotować 2 szklanki mleka z cukrami i masłem.
    Pozostałą szklankę zmiksować z jajkami i mąką. Wlać do gorącego mleka. Gotować 1-2 min. energicznie mieszając żeby nie zrobiły się grudki. Gorący krem wylać na upieczony wcześniej płat ciasta (zostawiając po bokach wolne 2cm - po nałożeniu drugiego ciasta krem by wypłynął). Przykryć drugim ciastem. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń