Do góry

Desery Przepis na:

Keks "Krysia"

Keks Krysia

Autor:

Przepisów i artykułów: 16 Ocena: 32

Dodano:

Odsłon: 1541

Ciasto nazwane od cioci, która jest pomysłodawczynią tego deseru

Składniki

  • mąka, 3 szklanki
  • białka, 7-8 sztuk
  • cukier, 2 szklanki
  • masło lub margaryna, 1/4 kg
  • wanilia, 1 laska
  • łuskane orzechy, 1/2 kg
  • rodzynki, 10 dkg
  • otarta skórka z cytryny
  • proszek do pieczenia, 1/2 paczki
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Keks "Krysia"

Przygotowanie

  1. Białka ubić na sztywną pianę, wsypać cukier i ucierać przez 10 minut. Dodać roztopiony tłuszcz, wymieszać dobrze, po czym wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i utłuczoną z odrobiną cukru wanilią. Wymieszać, dodając bakalie lekko przysypane mąką. Wyłożyć ciasto do dwóch wąskich blaszek wysmarowanych masłem i wysypanych tartą bułką, piec ok. 45 minut w średnio nagrzanym piekarniku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń