Do góry

Desery Przepis na:

Klasyczna rolada orzechowa

Klasyczna rolada orzechowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 292 Ocena: 1924

Dodano:

Odsłon: 4193

Zasmakuje na pewno waszym bliskim. U mnie w domu gdy ją przygotowałam to znikneła ze stołu tego samego dnia. Klasyczna rolada orzechowa można powiedzieć, że jest to wypiek charakterystyczny dla naszego kraju. Rolada orzechowa łączy w sobie wiele cech z naszej kultury kulinarnej. Dzięki temu jest to deser, który sprawdzi się zarówno na wielkie przyjęcia, jak i gronie bardziej kameralnym.

Składniki

  • ciasto kruche
  • mąka pszenna Typ 500 350 g
  • Cukier puder 100 g
  • Masło 150 g
  • Proszek do pieczenia 10 g
  • żółtka 3 szt.
  • masa orzechowa
  • mielone orzechy włoskie 250 g
  • cukier puder 50 g
  • białka 3 szt.
  • Lukier
  • Cukier puder 120 g
  • woda 50 ml
  • sok z cytryny 30 ml
  • dodatkowo
  • skórka pomarańczowa i cytrynowa 20 g
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Klasyczna rolada orzechowa

Przygotowanie

  1. Ciasto kruche: Mąkę pszenną, proszek do pieczenia i cukier puder mieszamy. Dodajemy masło i żółtka. Zagniatamy ciasto. Chłodzimy dwie godziny. Zimne ciasto wałkujemy.
    Masa orzechowa: Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy mielone orzechowy. Mieszamy.
    Na rozwałkowany cieście smarujemy masę orzechową. Zawijamy roladę. Roladę owijamy papierem do pieczenia i umieszczamy w formie keksowej. Pieczemy około 60-70 minut w 180 stopniach. Studzimy.
    Lukier: Cukier puder, sok z cytryny i ciepłą wodę mieszamy. Polewamy lukrem wystudzone ciasto. Dekorujemy skórką pomarańczową i cytrynową.

  2. Zapraszam do mojego bloga !

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń