Do góry

Desery Przepis na:

Kokoski

Kokoski

Autor:

Przepisów i artykułów: 14 Ocena: 277

Dodano:

Odsłon: 4893

Te ciastka to smak mojego dzieciństwa, zazwyczaj w kształcie rombu. Ale z okazji walentynek zrobiłam w kształcie serduszek. To prezent dla mojego taty, bo przepis jest jego :)

Składniki

  • BISZKOPT:
  • 4 jajka
  • 1 szkl. cukru
  • 1 1/2 łyżki octu
  • 8 łyżek oleju
  • 1 1/2 szkl. mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka kropel aromatu cytrynowego lub pomarańczowego
  • POLEWA:
  • 1/3 szkl. mleka
  • 1 kostka masła (250 g)
  • 1/2 kostki margaryny
  • 2 szkl. cukru
  • 4 łyżki kakao
  • DODATKOWO:
  • 2 opakowania wiórków kokosowych
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. BISZKOPT:
    Białka ubić na sztywno, następnie dodać cukier i cały czas miksując dodawać żółtka. Do tak powstałej masy jajecznej dodać pozostałe składniki, tj. ocet, olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i aromat - cały czas mieszając delikatnie. Tak gotowy biszkopt piec ok. 45 min w tem. 180' C.
    Po upieczeniu jak delikatnie wystygnie wykrawać foremką serduszka lub jakieś inne kształty. Zostawić do całkowitego wystygnięcia.

  2. POLEWA:
    Masło i margarynę roztopić, uważając żeby masło się nie przypaliło. Następnie dodać cukier cały czas mieszając dodawać również mleko. Na koniec jak wszystkie składniki ładnie się połączą dodać kakao - cały czas mieszając podgrzewać na małym ogniu.

  3. Gotowe biszkoptowe serduszka nadziane na widelec, moczyć w polewie kakaowej i obtaczać w wiórkach. Tak gotowe kokoski układać na pergaminie aż obeschną.

    SMACZNEGO !!!!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Obserwator 17 lutego 2014 Pamiętam z dzieciństwa , u nas nazywały się kokosanki.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń