Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kokosowa szarlotka na ciemnym cieście kruchym to propozycja na nieco inny wypiek, niż klasyczny i tradycyjny jabłecznik. Dodatek kokosa to pianki sprawił, iż ciasto nabrało wyjątkowego charakteru i smaku. Połączenie ciemnego kruchego ciasta z kwaskowymi jabłkami i kokosową pianką to trio idealne. Posmakuje każdemu lubi niecodzienne smaki. Moim zdaniem kokosowa szarlotka to doskonały wypiek świąteczny.
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 23108
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9571
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2101
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4103
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 751
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 375
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 23108
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9571
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2101
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4103
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 751
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 375
Składniki
Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Chłodzimy przez dwie godziny. Zimne ciasto dzielimy w proporcji 2/3 i 1/3. Kwadratową formę do pieczenia smaruje masłem i obsypuję bułką tartą. Większą część ciasta wałkuje na wielkość formy. Wylepiam dno formy. Masa jabłkowa: Jabłka myję i obieram ze skórki. Kroję na kwadraty. Duszę w garnku o grubym dnie wraz z cukrem i cynamonem. Możemy dodać odrobinę wody, aby jabłka nie przywarły. Po 15 minutach dodaje do jabłek mąkę ziemniaczaną. Mieszam do momentu rozpuszczenia. Studzę. Kokosowa pianka: Zimne białka ubijam na sztywno. Dodaje cukier. Krótko miksuję. Do piany dodaje wiórki kokosowe. Mieszam. Dodaje mąkę ziemniaczaną. Mieszam. Na ciasto układam wystudzone i zimne jabłka. Na jabłkach układam koksową piankę. Na kokosowej piance ścieram pozostałe ciasto. Ciasto piekę około 60-70 minut w 180 stopniach. Studzę.
Zapraszam na mojego bloga!