Do góry

Desery Przepis na:

Kokosowa szarlotka

Kokosowa szarlotka

Autor:

Przepisów i artykułów: 263 Ocena: 1547

Dodano:

Odsłon: 2229

Kokosowa szarlotka na ciemnym cieście kruchym to propozycja na nieco inny wypiek, niż klasyczny i tradycyjny jabłecznik. Dodatek kokosa to pianki sprawił, iż ciasto nabrało wyjątkowego charakteru i smaku. Połączenie ciemnego kruchego ciasta z kwaskowymi jabłkami i kokosową pianką to trio idealne. Posmakuje każdemu lubi niecodzienne smaki. Moim zdaniem kokosowa szarlotka to doskonały wypiek świąteczny.

Składniki

  • mąką pszenna 300 g
  • Cukier puder 100 g
  • masło 150 g
  • kakao 30 g
  • Proszek do pieczenia 8 g
  • żółtka 4 szt.
  • śmietana 12% 30 ml
  • jabłka 1,5 kg
  • cukier 150 g
  • mąką ziemniaczana 30 g
  • cynamon 10 g
  • białka 4 szt.
  • wiórki kokosowe 100 g
  • cukier 100 g
  • mąką ziemniaczana 20 g
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kokosowa szarlotka

Przygotowanie

  1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Chłodzimy przez dwie godziny. Zimne ciasto dzielimy w proporcji 2/3 i 1/3. Kwadratową formę do pieczenia smaruje masłem i obsypuję bułką tartą. Większą część ciasta wałkuje na wielkość formy. Wylepiam dno formy.
    Masa jabłkowa: Jabłka myję i obieram ze skórki. Kroję na kwadraty. Duszę w garnku o grubym dnie wraz z cukrem i cynamonem. Możemy dodać odrobinę wody, aby jabłka nie przywarły. Po 15 minutach dodaje do jabłek mąkę ziemniaczaną. Mieszam do momentu rozpuszczenia. Studzę.
    Kokosowa pianka: Zimne białka ubijam na sztywno. Dodaje cukier. Krótko miksuję. Do piany dodaje wiórki kokosowe. Mieszam. Dodaje mąkę ziemniaczaną. Mieszam.
    Na ciasto układam wystudzone i zimne jabłka. Na jabłkach układam koksową piankę. Na kokosowej piance ścieram pozostałe ciasto. Ciasto piekę około 60-70 minut w 180 stopniach. Studzę.

  2. Zapraszam na mojego bloga!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń