Do góry

Desery Przepis na:

Kokosowe tiramisu

Kokosowe tiramisu

Autor:

Przepisów i artykułów: 251 Ocena: 1430

Dodano:

Odsłon: 366

Pewnie zauważyliście, że w swoich przepisach bardzo często sięgam po wiórki kokosowe. Są to bakalie za którymi wprost przepadam. Moim zdaniem wiórki kokosowe nadają ciastom i deserom specyficznego, a zarazem wyjątkowego ciasta. Co jednak zrobić, gdy zostaje nam po świętach nieco za dużo tych pysznych bakali. Doskonałym rozwiązaniem jest właśnie kokosowe tiramisu. Szybki i łatwy włoski deser w dosyć prosty sposób został wzbogacony o wyjątkowy smak. Wiórki kokosowe wykorzystane w deserze sprawiły, iż klasyczne tiramisu nabrało egzotycznego charakteru. Polecam !

Składniki

  • serek mascarpone 500 g
  • biszkopty podłużne 400 g
  • woda 120 ml
  • cukier 50 g
  • kakao 50 g
  • Wiórki kokosowe 30 g
  • likier kokosowy 25 ml
  • kawa rozpuszczalna 6 g
  • jajka 2 szt.
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kokosowe tiramisu

Przygotowanie

  1. Nasączenie: Parzymy kawę i zostawiamy do wystudzenia. Do wystudzonej kawy dodajemy likier kokosowy. Mieszamy.
    Krem: Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ucieramy z cukrem. Do utartych żółtek dodajemy partiami serek mascarpone. Całość miksujemy do momentu połączenia się składników. Do masy dodajemy wiórki kokosowe. Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy z kremem.
    Biszkopty maczamy w kawie i układamy w podłużnej formie. Na biszkopty układamy krem oraz posypujemy kakałem. Na kakao ponownie układamy maczane w kawie biszkopty. Na biszkopty układamy pozostały krem i posypujemy kakałem. Dowolnie dekorujemy. Tiramisu umieszczamy w lodówce na co najmniej 2 godziny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń