Do góry

Desery Przepis na:

Kremówka kawowa

Kremówka kawowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 273 Ocena: 1627

Dodano:

Odsłon: 439

Do tej pory u mnie w domu królowała tradycyjna kremówka z jasnym, waniliowym kremem. Jednak postanowiłam nieco zaszaleć i zmienić nieco smak. Dodając kawę rozpuszczalną do kremu nie tylko zmieniłam wygląd, ale również aromat i smak deseru. Kremówka kawowa to wyśmienity deser, który zaskoczy gości i sprawi, że prędko nie zapomną tego ciasta.

Składniki

> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kremówka kawowa

Przygotowanie

  1. Ciasto francuskie dzielimy na pół. Pieczemy pojedynczo obydwa płaty ciasta przez 15 minut w 190 stopniach. Studzimy. W 500 ml mleka rozpuszczamy cukier, masło i kawę rozpuszczalną. Doprowadzamy do wrzenia. W pozostałym mleku rozpuszczamy obie mąki i żółtka. Dodajemy do gotującego się mleka. Mieszamy do momentu powstania gęstego budyniu. Studzimy. Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy 100 g cukru pudru i śmietanfix. Miksujemy. Na pierwszy płat ciasta układamy krem kawowy. Następnie bitą śmietanę. Przykrywamy drugim płatem ciasta. Wierzch posypujemy cukrem pudrem. Ciasto chłodzimy w lodówce przez dwie godziny.

  2. Zapraszam do mojego bloga !

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń