Do góry

Desery Przepis na:

Królewski tort jaglany z brzoskwinią

Królewski tort jaglany z brzoskwinią

Autor:

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 28

Dodano:

Odsłon: 13355

Delikatny torcik na bazie kaszy jaglanej wypełniony pysznymi brzoskwiniami oraz zwieńczony krążkiem czekolady :)

Składniki

  • 290 g kaszy jaglanej
  • 1200 ml mleka
  • 250 g cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 5 g soli
  • 58 g masła
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 3 całe jaja rozm. L
  • 35 g migdałów
  • 70 g siemienia lnianego
  • 60 g twarogu mielonego trzykrotnie
  • 100 g pokrojonych w mała kostkę brzoskwiń
  • 50 g soku brzoskwiniowego
  • 150 g bitej śmietany
  • 100 g masy żelatynowej
  • 300 g brzoskwiń pokrojonych w kostkę
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 12 połówek brzoskwiń
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Królewski tort jaglany z brzoskwinią

Przygotowanie

  1. Kasza jaglana:

    Kaszę przepłukać w wrzącej wodzie. Zalać w rondelku mlekiem dodać sól oraz ekstrakt z wanilii i gotować około 17 minut. Gdy kasza będzie miękka zdjąć z ognia i dodać cukier oraz masło i skórkę z cytryny. Wymieszać do połączenia. 500 g kaszy odłożyć w miseczce przykrytej folią do lodówki.

  2. Spód:

    Kaszę oraz twaróg, jajka, mąkę migdałową oraz siemię zmiksować do połączenia. Wylać na tortownicę o średnicy 24 cm wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia - same dno. Piec w temp 180 przez 50 minut. Od razu wyjąć i wyciągnąć z tortownicy.

  3. Masa jaglana:

    500g wcześniej odłożonej do lodówki kaszy wkładamy do miseczki. Dodajemy brzoskwinie oraz sok. Mieszamy i dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Mieszamy do połączenia.

  4. Wykonanie:

    W tortownicy umieszczamy specjalna foremkę którą zalewamy masą jaglaną i przykrywamy gotowym spodem. Odstawiamy do lodówki do stężenia.

    Następnie odwracamy formę spodem na dół i ściągamy foremkę wraz z tortownicą. Zagłębienia wypełniamy dwoma łyżeczkami brzoskwiń pokrojonych w kostkę oraz zalewamy puree brzoskwiniowym. Dodajemy na każdy kawałek kółeczko z czekolady oraz połówkę brzoskwini.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń