Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatny torcik na bazie kaszy jaglanej wypełniony pysznymi brzoskwiniami oraz zwieńczony krążkiem czekolady :)
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 469
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1815
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 374
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 469
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1815
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 374
Składniki
Kasza jaglana: Kaszę przepłukać w wrzącej wodzie. Zalać w rondelku mlekiem dodać sól oraz ekstrakt z wanilii i gotować około 17 minut. Gdy kasza będzie miękka zdjąć z ognia i dodać cukier oraz masło i skórkę z cytryny. Wymieszać do połączenia. 500 g kaszy odłożyć w miseczce przykrytej folią do lodówki.
Spód: Kaszę oraz twaróg, jajka, mąkę migdałową oraz siemię zmiksować do połączenia. Wylać na tortownicę o średnicy 24 cm wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia - same dno. Piec w temp 180 przez 50 minut. Od razu wyjąć i wyciągnąć z tortownicy.
Masa jaglana: 500g wcześniej odłożonej do lodówki kaszy wkładamy do miseczki. Dodajemy brzoskwinie oraz sok. Mieszamy i dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Mieszamy do połączenia.
Wykonanie: W tortownicy umieszczamy specjalna foremkę którą zalewamy masą jaglaną i przykrywamy gotowym spodem. Odstawiamy do lodówki do stężenia. Następnie odwracamy formę spodem na dół i ściągamy foremkę wraz z tortownicą. Zagłębienia wypełniamy dwoma łyżeczkami brzoskwiń pokrojonych w kostkę oraz zalewamy puree brzoskwiniowym. Dodajemy na każdy kawałek kółeczko z czekolady oraz połówkę brzoskwini.