Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche babeczki ucieszą każdego łasucha. A jeśli są z kremem i owocami przyjemność jest jeszcze większa.
Faworki z piwem są maksymalnie proste i powstają wyłącznie z 3 składników! Wy...
Odsłon: 1845
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 33595
Przepis na zrazy po warszawsku znalazłyśmy w książce Pawła Płaczka zatytułow...
Odsłon: 157
Deser dla prawdziwych łakomczuchów! Smażone ciasto jak na pączki nadziane bit...
Odsłon: 283
Faworki z piwem są maksymalnie proste i powstają wyłącznie z 3 składników! Wy...
Odsłon: 1845
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 33595
Przepis na zrazy po warszawsku znalazłyśmy w książce Pawła Płaczka zatytułow...
Odsłon: 157
Deser dla prawdziwych łakomczuchów! Smażone ciasto jak na pączki nadziane bit...
Odsłon: 283
Składniki
Mąkę siekamy z chłodnym masłem i cukrem pudrem. Dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciast. Jeśli ciast będzie się "sypało" można dodać łyżkę kwaśnej śmietany. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy na 2-3 godziny w lodówce. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na grubość o 3-5 mm i wypełniamy nim foremki.
Babeczki pieczemy w nagrzanym do 180 C piekarniku do czasu kiedy uzyskają złoto - brązowy kolor. Następnie wyjmujemy je i pozostawiamy do ostygnięcia. Babeczki bez problemu odchodzą od foremek, więc ich wyjęcie nie stworzy problemów. Wystudzone babeczki napełniamy ubitą z cukrem pudrem kremówką lub jeśli ktoś woli wybranym przez siebie kremem (świetnie sprawdza się tu krem budyniowy lub waniliowy).
Do dekoracji można użyć owoców, galaretki, gotowych ozdób lub czego dusza zapragnie. Jeśli zdecydujecie się na owoce to dobrze jest je "polakierować" za pomocą galaretki - tak przygotowane będą się pięknie prezentować i smakować wyjątkowo. Smacznego