Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche babeczki ucieszą każdego łasucha. A jeśli są z kremem i owocami przyjemność jest jeszcze większa.
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113058
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 437
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 785
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 581
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113058
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 437
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 785
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 581
Składniki
Mąkę siekamy z chłodnym masłem i cukrem pudrem. Dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciast. Jeśli ciast będzie się "sypało" można dodać łyżkę kwaśnej śmietany. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy na 2-3 godziny w lodówce. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na grubość o 3-5 mm i wypełniamy nim foremki.
Babeczki pieczemy w nagrzanym do 180 C piekarniku do czasu kiedy uzyskają złoto - brązowy kolor. Następnie wyjmujemy je i pozostawiamy do ostygnięcia. Babeczki bez problemu odchodzą od foremek, więc ich wyjęcie nie stworzy problemów. Wystudzone babeczki napełniamy ubitą z cukrem pudrem kremówką lub jeśli ktoś woli wybranym przez siebie kremem (świetnie sprawdza się tu krem budyniowy lub waniliowy).
Do dekoracji można użyć owoców, galaretki, gotowych ozdób lub czego dusza zapragnie. Jeśli zdecydujecie się na owoce to dobrze jest je "polakierować" za pomocą galaretki - tak przygotowane będą się pięknie prezentować i smakować wyjątkowo. Smacznego