Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekkie, rozpływające się w ustach ciasto z bajeczną pianą bezową.
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 192
Polecam.
Odsłon: 907
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 216
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9320
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 192
Polecam.
Odsłon: 907
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 216
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9320
Składniki
Ciasto: wymieszać suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, dodać starte na tarce schłodzone masło i smalec oraz żółtka. Wszystko razem szybko zarobić, przekroić na dwie części jedna większa druga mniejsza, owinąć w folię i włożyć do zamrażarki na 15 minut. Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Przygotować blaszkę do pieczenia. Większą część ciasta zetrzeć na tarce na blaszkę i podpiec w piekarniku przez 10 minut.
Masa jabłkowa: W czasie kiedy podpiekamy ciasto przygotować jabłka. Obrane zetrzeć na tarce, mandolinie, skropić sokiem z cytryny, dodać cukier i cynamon wg upodobań. Wszystko razem wymieszać. Wyłożyć na podpieczone ciasto.
Piana bezowa: Białka z jajek ubijać na sztywną pianę z cukrem. Jak białka są już dobrze ubite dodajemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy. Wykładamy pianę bezową na podpieczone ciasto i masę jabłkową. Na wierzch ścieramy na tarce mniejszą część ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 st. C 50-60 minut. Smacznego