Do góry

Desery Przepis na:

Lekka szarlotka

Lekka szarlotka

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 1

Dodano:

Odsłon: 71

Lekkie, rozpływające się w ustach ciasto z bajeczną pianą bezową.

Składniki

  • Ciasto: 2 szklanki mąki tortowej
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 20 dkg masła
  • 5 dkg smalcu
  • 5 zółtek
  • Masa jabłkowa: 1 kg jabłek
  • 2 łyżki cukru
  • Sok z cytryny
  • cynamon wg uznania
  • Piana bezowa: 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Lekka szarlotka

Przygotowanie

  1. Ciasto:
    wymieszać suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, dodać starte na tarce schłodzone masło i smalec oraz żółtka. Wszystko razem szybko zarobić, przekroić na dwie części jedna większa druga mniejsza, owinąć w folię i włożyć do zamrażarki na 15 minut.
    Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Przygotować blaszkę do pieczenia. Większą część ciasta zetrzeć na tarce na blaszkę i podpiec w piekarniku przez 10 minut.


  2. Masa jabłkowa:
    W czasie kiedy podpiekamy ciasto przygotować jabłka.
    Obrane zetrzeć na tarce, mandolinie, skropić sokiem z cytryny, dodać cukier i cynamon wg upodobań. Wszystko razem wymieszać. Wyłożyć na podpieczone ciasto.

  3. Piana bezowa:
    Białka z jajek ubijać na sztywną pianę z cukrem. Jak białka są już dobrze ubite dodajemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy.
    Wykładamy pianę bezową na podpieczone ciasto i masę jabłkową.
    Na wierzch ścieramy na tarce mniejszą część ciasta.
    Pieczemy w temperaturze 180 st. C 50-60 minut.

    Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń