Do góry

Desery Przepis na:

Lekkie ciasto porzeczkowe

Lekkie ciasto porzeczkowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 1757 Ocena: 14907

Dodano:

Odsłon: 9

Sprawdzony przepis na "Lekkie ciasto porzeczkowe"

Składniki

  • spód: 4 jajka
  • 15 dag drobnego cukru
  • szklanka mąki
  • 50 g posiekanych migdałów
  • 4 łyżki oleju. Krem: serek mascarpone (250 g)
  • duży jogurt naturalny (ok. 500 ml)
  • 12 dag cukru pudru
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 20 dag porzeczek
  • 4 łyżeczki żelatyny. Wykończenie: 200 ml śmietany kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • porzeczki do dekoracji
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Lekkie ciasto porzeczkowe

Przygotowanie

  1. Ubij pianę z białek i cukru. Ubijając, dodawaj żółtka. Do ubitej masy wmieszaj przesianą mąkę i wymieszaj. Wsyp migdały, olej i zamieszaj.

  2. Ciasto rozsmaruj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 180 °C przez mniej więcej 15 minut. Upieczone ciasto ostudź w formie, a potem wyjmij na deskę.

  3. Połącz mascarpone z jogurtem i dwoma cukrami. Żelatynę namocz w 100 ml zimnej wody, aby napęczniała. Oczyść porzeczki i rozmiksuj je. Dodaj do żelatyny i ją podgrzej. Ciepłą wlej do kremu. Wokół spodu ciasta uformuj krawędź z folii aluminiowej.

  4. Wylej krem, wygładź i wstaw do lodówki. Gdy stężeje, zdejmij folię. Ubij na sztywno śmietanę z cukrem i rozsmaruj ją na stężałym kremie porzeczkowym. Pokrój ciasto i udekoruj porzeczkami.

  5. Czas przygotowania: 60 minut. Cena porcji: ok. 5 zł. Kalorie: porcja 282 kcal

    Źródło: Na żywo

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń