Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 282 Ocena: 1801
Dodano: 01.07.2020
Odsłon: 1056
5-6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Ciasto kruche: Wszystkie składniki razem mieszamy. Zagniatamy ciasto. Chłodzimy dwie godziny w lodówce. Ciasto wałkujemy na wielkość formy do tarty obsmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Na cieście układamy groch. Ciasto pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Po 15 minutach zdejmujemy groch i pieczemy kolejne 20 minut. studzimy.
Krem pomarańczowy: Pomarańcze myjemy i parzymy skórkę. Wyciskamy sok. Jajka wyjmujemy z lodówki dwie godziny wcześniej. Cukier, jajka i sok pomarańczowy mieszam. Podgrzewam na średnim ogniu. Do lekko gotującej się masy dodaje masło. Mieszam do momentu rozpuszczenia. Gdy krem zacznie gęstnieć zdejmuję z ognia. Dodaje pozostałe masło. Mieszam do momentu rozpuszczenia. się masła. Studzę.
Galaretka pomarańczowa: W 400 ml wrzącej wody rozpuszczam dwie galaretki. Studzę.
Lekko przestudzony krem wylewam na wystudzone ciasto. Chłodzę godzinę w lodówce. Mocno stężałą galaretkę umieszczam na na kremie pomarańczowym. Chłodzę kolejne dwie godziny.
Zapraszam na mojego bloga !
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 01 lipca 2020Zgłoś do usunięcia
Pyszności :)0 Kto głosował? | Odpowiedz