Do góry

Desery Przepis na:

Letnia tarta pomarańczowa

Letnia tarta pomarańczowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 250 Ocena: 1420

Dodano:

Odsłon: 105

Tarta pomarańczowa to doskonały wypiek, gdy robi się ciepło. Lekko orzeźwia i sprawia, iż czujemy lekką słodycz. Jest to wypiek łatwy i na pewno polubią go zarówno mali, jak i duzi. Nadzienie pomarańczowa powstało na bazie orange curd, pysznego kremu pomarańczowego. Tarta pomarańczowa to świetny pomysł na szybki deser. Zapach pomarańczy nadaje przyjemnego i orientalnego smaku.

Składniki

  • ciasto kruche
  • mąka pszenna Typ 500 380 g
  • Cukier puder 150 g
  • masło 120 g
  • żółtka 4 szt.
  • krem pomarańczowy
  • sok pomarańczowy 200 ml
  • cukier 100 g
  • masło 100 g
  • jajka 4 szt.
  • galaretka pomarańczowa
  • woda 400 ml
  • galaretka pomarańczowa 120 g
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Letnia tarta pomarańczowa

Przygotowanie

  1. Ciasto kruche: Wszystkie składniki razem mieszamy. Zagniatamy ciasto. Chłodzimy dwie godziny w lodówce. Ciasto wałkujemy na wielkość formy do tarty obsmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Na cieście układamy groch. Ciasto pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Po 15 minutach zdejmujemy groch i pieczemy kolejne 20 minut. studzimy.
    Krem pomarańczowy: Pomarańcze myjemy i parzymy skórkę. Wyciskamy sok. Jajka wyjmujemy z lodówki dwie godziny wcześniej. Cukier, jajka i sok pomarańczowy mieszam. Podgrzewam na średnim ogniu. Do lekko gotującej się masy dodaje masło. Mieszam do momentu rozpuszczenia. Gdy krem zacznie gęstnieć zdejmuję z ognia. Dodaje pozostałe masło. Mieszam do momentu rozpuszczenia. się masła. Studzę.
    Galaretka pomarańczowa: W 400 ml wrzącej wody rozpuszczam dwie galaretki. Studzę.
    Lekko przestudzony krem wylewam na wystudzone ciasto. Chłodzę godzinę w lodówce. Mocno stężałą galaretkę umieszczam na na kremie pomarańczowym. Chłodzę kolejne dwie godziny.

  2. Zapraszam na mojego bloga !

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń