Do góry

Desery Przepis na:

Makowiec inaczej

Makowiec inaczej

Autor:

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 52

Dodano:

Odsłon: 31301

Pyszny makowiec.

Składniki

  • ciasto kruche:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 15 dag cukru pudru
  • 1 margaryna
  • 1 jajo i 2 żółtka
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa makowa
  • 1 litr mleka
  • 25 dag maku
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 15 dag kaszy manny
  • 5 dag rodzynek
  • 5 dag orzechów siekanych
  • olejek migdałowy, rumowy i waniliowy
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Zagnieść składnik na ciasto i schłodzić około 30 minut.
    Ja nie miałam czasu więc zrobiłam ciasto dzień wcześniej.
    Ciasto wyszło kruche jak nigdy.

  2. Z 1 litra mleka odlać szklankę i rozpuścić kaszę,
    do reszty mleka dodać cukier ,zagotować.
    Wlać kaszkę, ponownie zagotować i ostudzić.
    Po wystudzeniu dodajemy do ugotowanej kaszki
    żółtka rozmącone z 3 łyżkami wody,
    Wsypujemy suchy mak, bakalie, i mieszamy.
    Dodajemy do smaku olejek i w razie potrzeby dosładzamy.
    Na końcu dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.

  3. Ciasto dzielimy na połowę i jedną część rozwałkowujemy
    na blaszkę, i wykładamy masę makową.
    Z drugiej części ciasta formujemy wałeczki
    i robimy na masie kratkę.
    PIECZEMY OKOŁO 45-55 MINUT.
    Po ostygnięciu można polukrować lub po prostu po pudrować.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

yogi 30 grudnia 2017 Na pewno jest to pyszny makowiec, ale w jakiej temperaturze piec.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ela0033 05 czerwca 2014 Taki pyszny makowiec piekła moja mamusia,a ten na pewno jest przepyszny .Pozdrawiam.

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

joanna-078 04 maja 2014 Wiem że pyszny bo taki robiła moja babcia ale jak zrobić to ciasto z gotową masą makową? Proszę o podpowiedź. Pozdrawiam Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka 04 stycznia 2014 Rzeczywiście inaczej,mak nie mielony do tego z kaszą - wygląda apetycznie -) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń