Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 12
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 36
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 23524
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pysznego pieczonego kurczaka z ziemniaka...
Odsłon: 431
Jest to ciasto które robię dla ok. 10-12 osób. Niezastąpione na urodziny, imi...
Odsłon: 257
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 12
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 36
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 23524
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pysznego pieczonego kurczaka z ziemniaka...
Odsłon: 431
Jest to ciasto które robię dla ok. 10-12 osób. Niezastąpione na urodziny, imi...
Odsłon: 257
Składniki
Zagnieść składnik na ciasto i schłodzić około 30 minut. Ja nie miałam czasu więc zrobiłam ciasto dzień wcześniej. Ciasto wyszło kruche jak nigdy.
Z 1 litra mleka odlać szklankę i rozpuścić kaszę, do reszty mleka dodać cukier ,zagotować. Wlać kaszkę, ponownie zagotować i ostudzić. Po wystudzeniu dodajemy do ugotowanej kaszki żółtka rozmącone z 3 łyżkami wody, Wsypujemy suchy mak, bakalie, i mieszamy. Dodajemy do smaku olejek i w razie potrzeby dosładzamy. Na końcu dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.
Ciasto dzielimy na połowę i jedną część rozwałkowujemy na blaszkę, i wykładamy masę makową. Z drugiej części ciasta formujemy wałeczki i robimy na masie kratkę. PIECZEMY OKOŁO 45-55 MINUT. Po ostygnięciu można polukrować lub po prostu po pudrować.