Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12319
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1387
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13138
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5364
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12319
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1387
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13138
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5364
Składniki
Zagnieść składnik na ciasto i schłodzić około 30 minut. Ja nie miałam czasu więc zrobiłam ciasto dzień wcześniej. Ciasto wyszło kruche jak nigdy.
Z 1 litra mleka odlać szklankę i rozpuścić kaszę, do reszty mleka dodać cukier ,zagotować. Wlać kaszkę, ponownie zagotować i ostudzić. Po wystudzeniu dodajemy do ugotowanej kaszki żółtka rozmącone z 3 łyżkami wody, Wsypujemy suchy mak, bakalie, i mieszamy. Dodajemy do smaku olejek i w razie potrzeby dosładzamy. Na końcu dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.
Ciasto dzielimy na połowę i jedną część rozwałkowujemy na blaszkę, i wykładamy masę makową. Z drugiej części ciasta formujemy wałeczki i robimy na masie kratkę. PIECZEMY OKOŁO 45-55 MINUT. Po ostygnięciu można polukrować lub po prostu po pudrować.