Do góry
Przepis spons.

Desery Przepis na:

Makowiec z wiśniami

Makowiec z wiśniami

Autor:

Przepisów i artykułów: 10 Ocena: 52

Dodano:

Odsłon: 1032

Jeśli uwielbiasz makowce ten przepis z pewnością Ci zasmakuje!

Składniki

  • 1/2 kg Mąki Basi Tortowej Extra
  • 50 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 250 g masła albo margaryny
  • 1/2 szkl. gęstej śmietany
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 1 puszka masy makowej 850 g
  • 600 g mrożonych wiśni
  • 1 białko
  • Cukier puder
5-6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Rozpoczynamy od wkruszenia drożdży do kubeczka i zasypania cukrem. Odstawiamy na kilka minut, aż zrobią się płynne.
    Do przesianej mąki dodajemy sól i pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło, rozcieramy na grudki. Wlewamy drożdże, śmietanę, dodajemy jajka i szybko zagniatamy elastyczne, dość miękkie ciasto - jeśli będzie się bardzo kleiło to podsypcie jeszcze troszkę mąki. Ciasto nie musi leżeć i wyrastać - można je od razu dalej przygotowywać.
    Dzielimy ciasto na 2 części. Każdą należy rozwałkować na dość duży prostokąt (ok. 3 - 5 mm grubości). Przekładamy płaty masę makową oraz wiśnie, a następnie zwijamy ciasto w rulony i smarujemy rozkłóconym białkiem.

    Przekładamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st.C i piekłam ok. 30 min. Po upieczeniu obsypujemy cukrem pudrem. Smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń