Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli uwielbiasz makowce ten przepis z pewnością Ci zasmakuje!
Artykuł sponsorowany
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 33398
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 343
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 72
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 346
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9122
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 33398
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 343
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 72
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 346
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9122
Składniki
Rozpoczynamy od wkruszenia drożdży do kubeczka i zasypania cukrem. Odstawiamy na kilka minut, aż zrobią się płynne. Do przesianej mąki dodajemy sól i pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło, rozcieramy na grudki. Wlewamy drożdże, śmietanę, dodajemy jajka i szybko zagniatamy elastyczne, dość miękkie ciasto - jeśli będzie się bardzo kleiło to podsypcie jeszcze troszkę mąki. Ciasto nie musi leżeć i wyrastać - można je od razu dalej przygotowywać. Dzielimy ciasto na 2 części. Każdą należy rozwałkować na dość duży prostokąt (ok. 3 - 5 mm grubości). Przekładamy płaty masę makową oraz wiśnie, a następnie zwijamy ciasto w rulony i smarujemy rozkłóconym białkiem. Przekładamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st.C i piekłam ok. 30 min. Po upieczeniu obsypujemy cukrem pudrem. Smacznego! :)