Do góry

Desery Przepis na:

Malinowa beza

Malinowa beza

Autor:

Przepisów i artykułów: 592 Ocena: 5017

Dodano:

Odsłon: 16

Sprawdzony przepis na "Malinowa beza"

Składniki

  • Beza:
  • 25 dag drobnego cukru
  • 5 białek
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli. Bita śmietana:
  • 40 ml śmietanki kremówki
  • 3/4 szklanki cukru pudru . Dodatkowo:
  • 1 pomarańcza
  • pół kg mrożonych malin
  • 40 dag cukru
  • sok z 1 cytryny
  • 500 ml wody
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Malinowa beza

Przygotowanie

  1. Skórkę z pomarańczy pokrój w kosteczkę, a maliny rozmroź w temperaturze pokojowej. Wodę z dodatkiem cukru zagotuj, dodaj skórkę pomarańczy i połowę malin. Po 40 minutach zdejmij rondelek z ognia i odstaw na około 12 godzin.

  2. Następnego dnia podgrzej konfiturę, dodaj sok z cytryny i mieszaj, aż masa zgęstnieje. Wtedy przełóż ją do wyparzonych, gorących słoiczków, zakręć i postaw do góry dnem.

  3. Białka ubij na sztywno, dodaj cukier i zmiksuj wraz z octem, mąką ziemniaczaną oraz szczyptą soli.

  4. Nałóż masę na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia, po czym wstaw ją na 50 minut do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 150°C i piecz 90 minut.

  5. Bezę wystudź, a następnie posmaruj ją bitą śmietaną przygotowaną z kremówki i cukru pudru.

  6. Na wierzch nałóż konfiturę i maliny.

  7. Antonina Zarakowska z Warszawy

    Źródło: Super TV

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń