Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Marcepanowy mozart z borówkami"
        
        
        
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35684
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1201
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1756
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 6002
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35684
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1201
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1756
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 6002
        
        Składniki
Marcepan grubo zetrzeć. Utrzeć z masłem, cukrem i 1 torebką cukru wanilinowego. Dodać parę kropli aromatu migdałowego i szczyptę soli.
Stale ucierając, kolejno wbijać jajka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Porcjami, na przemian z mlekiem, wsypywać do ucieranej masy. Ciasto dobrze wymieszać. Przełożyć do natłuszczonej tortownicy. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 45-50 minut.
Posiekać 5 dag gorzkiej czekolady. Mocno podgrzać 25 dag śmietany, rozpuścić w niej krem czekoladowo-orzechowy (typu nutella) i posiekaną czekoladę. Przelać do miski, schładzać 1-1,5 godziny. Wystudzone ciasto rozciąć na 3 blaty. Wokół dolnego zapiąć obręcz tortownicy i rozsmarować na nim konfiturę z borówek. Przykryć drugim krążkiem.
Schłodzoną masę czekoladowo-śmietanową ubić i rozsmarować na drugim krążku. Ubić na sztywno 25 dag śmietany z zagęstnikiem i cukrem wanilinowym. Rozsmarować na czekoladowej warstwie i przykryć ostatnim krążkiem.
Tort wstawić na 2 godziny do lodówki. Pozostałą gorzką czekoladę stopić w kąpieli wodnej. Rozsmarować na płaskim talerzu i odstawić. Gdy czekolada dobrze zastygnie, łopatką zeskrobać grube wiórki. Resztę śmietany ubić. Zdjąć obręcz tortownicy. Wierzch i boki tortu posmarować bitą śmietaną. Udekorować wiórkami czekolady, pralinkami i borówkami.
Czas przygotowania: około 105 minut bez chłodzeniaŹródło: Życie na gorąco