Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najszybszy i najprostszy sposób na mazurka
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11187
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4923
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1095
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9714
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1448
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11187
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4923
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1095
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9714
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1448
Składniki
Szybko ugniatamy ciasto z podanych składników. Wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut, uprzednio owinięte w folię, aby ciasto nie wchłonęło zapachów z lodówki. Skorzystałam z kwadratowej tortownicy. Na wyłożony papier do pieczenia poukładałam kawałeczki ciasta. Całość scaliłam w jednolity placek i nakłuwałam widelcem, aby ciasto nie wstało partiami z brytfanki ;) Z pozostałego ciasta zrobiłam rant i obkleiłam brzegi. Ciasto wstawiamy do nagrzanego na 200 stopni piekarnika (góra - dół) na max 20 minut. W moim przypadku po 10 minutach zmieniam tylko na górę. Po wyjęciu, ciasto musi wystygnąć.
Jak wiemy cała reszta - to dowolność wyboru. Ja prezentuję mazurka z kajmakiem, migdałami, płatkami czekoladowymi i polewą czekoladową. Można użyć czekoladowych jajek, pastylek, orzechów, rodzynek i wszystkiego innego na co mamy tylko ochotę. W tym wypadku - starczyła mała puszka kajmaku.