Do góry

Desery Przepis na:

Mazurek z kajmakiem

Mazurek z kajmakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 14 Ocena: 161

Dodano:

Odsłon: 2448

Najszybszy i najprostszy sposób na mazurka

Składniki

  • 25 dkg mąki pszennej (1,5 szklanki o pojemności 250ml)
  • 10 dkg masła
  • 5 dkg cukru
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki śmietany, najlepiej kwaśniej, dosyć gęstej
  • 1 puszka kajmaku
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Mazurek z kajmakiem

Przygotowanie

  1. Szybko ugniatamy ciasto z podanych składników.
    Wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut, uprzednio owinięte w folię, aby ciasto nie wchłonęło zapachów z lodówki.

    Skorzystałam z kwadratowej tortownicy. Na wyłożony papier do pieczenia poukładałam kawałeczki ciasta. Całość scaliłam w jednolity placek i nakłuwałam widelcem, aby ciasto nie wstało partiami z brytfanki ;)
    Z pozostałego ciasta zrobiłam rant i obkleiłam brzegi.

    Ciasto wstawiamy do nagrzanego na 200 stopni piekarnika (góra - dół) na max 20 minut. W moim przypadku po 10 minutach zmieniam tylko na górę.

    Po wyjęciu, ciasto musi wystygnąć.

  2. Jak wiemy cała reszta - to dowolność wyboru. Ja prezentuję mazurka z kajmakiem, migdałami, płatkami czekoladowymi i polewą czekoladową.
    Można użyć czekoladowych jajek, pastylek, orzechów, rodzynek i wszystkiego innego na co mamy tylko ochotę.

    W tym wypadku - starczyła mała puszka kajmaku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń