Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
mega szybki tort dla mojego 3 latka, robiony w biegu na 20 minut przed "nieplanowaną" imprezą. Mega smak :)
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 9679
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1150
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11507
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 523
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 9679
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1150
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11507
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 523
Składniki
Rozgrzewamy piekarnik na 5 min. na 180 st. C
przygotowujemy tortownicę - ja swoją wykładam papierem do pieczenia.
Oddzielamy białka od żółtek, Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, dodajemy 3 łyżki cukru, ponownie ubijamy. Masa zacznie błyszczeć i wyglądać jak masa na bezy. Dodajemy żółtka i mąki, mieszamy tylko do tzw. połączenia składników. Gotową masę przelewamy do tortownicy, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 23-25 min. w temp. 180 *C
W czasie gdy piecze się biszkopt, ubijamy śmietanę - również na sztywno, pod koniec ubijania dodając 1-2 łyżki cukru.
Gotowy biszkopt studzimy (choć szybko stygnie też sam) wykładając go z tortownicy i papieru najlepiej na metalową kratkę, dekorujemy ubitą śmietaną, prażonymi jabłkami i wiśniami z kompotu. Smacznego :)