Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
mega szybki tort dla mojego 3 latka, robiony w biegu na 20 minut przed "nieplanowaną" imprezą. Mega smak :)
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113048
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 427
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 769
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 575
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113048
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 427
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 769
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 575
Składniki
Rozgrzewamy piekarnik na 5 min. na 180 st. C
przygotowujemy tortownicę - ja swoją wykładam papierem do pieczenia.
Oddzielamy białka od żółtek, Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, dodajemy 3 łyżki cukru, ponownie ubijamy. Masa zacznie błyszczeć i wyglądać jak masa na bezy. Dodajemy żółtka i mąki, mieszamy tylko do tzw. połączenia składników. Gotową masę przelewamy do tortownicy, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 23-25 min. w temp. 180 *C
W czasie gdy piecze się biszkopt, ubijamy śmietanę - również na sztywno, pod koniec ubijania dodając 1-2 łyżki cukru.
Gotowy biszkopt studzimy (choć szybko stygnie też sam) wykładając go z tortownicy i papieru najlepiej na metalową kratkę, dekorujemy ubitą śmietaną, prażonymi jabłkami i wiśniami z kompotu. Smacznego :)