Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypiek jest pyszny i bardzo smaczny. Samo przygotowanie ciasta nie zajmuje dużo czasu. Moim zdaniem jest to wypiek doskonały zarówno na małe uroczystości, jak i święta.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1182
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2887
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 985
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1755
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1182
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2887
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 985
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1755
Składniki
Ciasto kruche: Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Zagniatamy ciasto. Chłodzimy dwie godziny w lodówce. Formę na tartę samrujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto dzielimy na dwie połowy. Pierwszą wałkujemy i oblepiamy dno i boki tarty. Drugą też wałkujemy na wielkość wierzchu tarty. Masa makowa: Mleko zagotowujemy z miodem. Dodajemy mak. Gotujemy do zgęstnienia. Odstawiamy do napęcznienia na godzinę. Studzimy. Białka ubijamy na sztywno. Łączymy z zimną masą makowa. Masę makową układam w środku formy. Na masie układam rozwałkowane ciasto. Ciasto piekę około 75 minut w 180 stopniach. Studzę. Dowolnie dekoruję.