Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypiek jest pyszny i bardzo smaczny. Samo przygotowanie ciasta nie zajmuje dużo czasu. Moim zdaniem jest to wypiek doskonały zarówno na małe uroczystości, jak i święta.
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 9891
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2526
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1665
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 615
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3785
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 9891
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2526
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1665
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 615
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3785
Składniki
Ciasto kruche: Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Zagniatamy ciasto. Chłodzimy dwie godziny w lodówce. Formę na tartę samrujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto dzielimy na dwie połowy. Pierwszą wałkujemy i oblepiamy dno i boki tarty. Drugą też wałkujemy na wielkość wierzchu tarty. Masa makowa: Mleko zagotowujemy z miodem. Dodajemy mak. Gotujemy do zgęstnienia. Odstawiamy do napęcznienia na godzinę. Studzimy. Białka ubijamy na sztywno. Łączymy z zimną masą makowa. Masę makową układam w środku formy. Na masie układam rozwałkowane ciasto. Ciasto piekę około 75 minut w 180 stopniach. Studzę. Dowolnie dekoruję.