Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
tradycyjne ciasto na niedzielne popołudnia
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10557
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336865
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4606
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424484
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10557
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336865
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4606
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424484
Składniki
drożdże rozrobić z letnim mlekiem, 2 łyżkami mąki i 1 łyżką cukru, odstawić na 15 min.
Do miski wsypać mąkę, wlać rozczyn, ubite z cukrem jajka i wyrobić. Do ciasta stopniowo dodawać roztopione masło.
Wierzch ciasta zazwyczaj posypuję kruszonką. Kruszonka - 1 łyżka masła, 2 łyżki mąki, 2 łyżki cukru. Gdy nie robię kruszonki tak jak w przypadku ciasta na zdjęciu, wierzch smaruję roztrzepanym białkiem.
Do ciasta można dodać według upodobań sparzone rodzynki lub owoce np. wiśnie.