Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
tradycyjne ciasto na niedzielne popołudnia
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12076
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1352
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12758
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 4181
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12076
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1352
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12758
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 4181
Składniki
drożdże rozrobić z letnim mlekiem, 2 łyżkami mąki i 1 łyżką cukru, odstawić na 15 min.
Do miski wsypać mąkę, wlać rozczyn, ubite z cukrem jajka i wyrobić. Do ciasta stopniowo dodawać roztopione masło.
Wierzch ciasta zazwyczaj posypuję kruszonką. Kruszonka - 1 łyżka masła, 2 łyżki mąki, 2 łyżki cukru. Gdy nie robię kruszonki tak jak w przypadku ciasta na zdjęciu, wierzch smaruję roztrzepanym białkiem.
Do ciasta można dodać według upodobań sparzone rodzynki lub owoce np. wiśnie.