Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
tradycyjne ciasto na niedzielne popołudnia
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4069
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11158
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6408
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5429
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13390
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5158
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4069
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11158
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6408
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5429
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13390
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5158
Składniki
drożdże rozrobić z letnim mlekiem, 2 łyżkami mąki i 1 łyżką cukru, odstawić na 15 min.
Do miski wsypać mąkę, wlać rozczyn, ubite z cukrem jajka i wyrobić. Do ciasta stopniowo dodawać roztopione masło.
Wierzch ciasta zazwyczaj posypuję kruszonką. Kruszonka - 1 łyżka masła, 2 łyżki mąki, 2 łyżki cukru. Gdy nie robię kruszonki tak jak w przypadku ciasta na zdjęciu, wierzch smaruję roztrzepanym białkiem.
Do ciasta można dodać według upodobań sparzone rodzynki lub owoce np. wiśnie.