Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Muffiny z pigwą"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 139
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 39
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 139
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 39
Składniki
Owoce pigwy umyj, osusz, pokrój na pół. Ostrym nożem ostrożnie usuń gniazda nasienne i pokrój owoce w plasterki lub dużą kostkę. Do rondla wlej sok jabłkowy, dodaj łyżkę cukru, dorzuć pokrojone owoce pigwy i zamieszaj. Gotuj pod przykryciem 5 minut. Ostudź i osącz.
Przygotuj dwie miski na suche i płynne . Do jednej przesiej mąkę, następnie dodaj cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz ziarna wanilii (lub cukier z prawdziwą wanilią).
Do drugiej wbij jajka, dodaj olej, śmietanę (lub jogurt) i dokładnie wymieszaj. Mokre dodaj do suchych i chwilkę mieszaj tak, aby się tylko połączyły. Dodaj owoce pigwy i delikatnie wymieszaj wszystko łyżką.
Foremki na muffiny wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą lub wyłóż papierowymi papilotkami. Następnie napełnij je ciastem tylko do 3/4 wysokości. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C ok. 25 min. Poczekaj chwilę, by wystygły. Następnie wyjmij z formy, ostudź, usuń papilotki. Udekoruj listkami melisy.
60 minut Porcja: 230 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie