Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Drugie obowiązkowe ciasto na święta zaraz po serniku to brownie. Jest to wzbogacona wersja o karmel i orzeszki, świetna na wyjątkowe okazje.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22651
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14993
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4767
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44890
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 663
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 732
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22651
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14993
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4767
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44890
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 663
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 732
Składniki
W rondelku roztapiamy masło z połamaną na kostki czekoladą od czasu do czasu mieszając. W tym czasie wybijamy do miski jajka i roztrzepujemy je z cukrem. Wrzucamy do tego mąkę i wlewamy powoli cały czas mieszając roztopioną czekoladę z masłem.
Wylewamy masę do naczynia żaroodpornego lub blaszki (wymiary mojego naczynia to 30x22 cm) i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni. Pieczemy 25 minut.
W tym czasie przygotowujemy masę. Do rondelka wrzucamy cukier i chwilę podgrzewamy. Wlewamy do tego śmietankę i mieszamy do połączenia składników. Gotujemy kilka minut aż masa zgęstnieje. Dodajemy sól i pokruszone orzeszki.
Mascarpone miksujemy w osobnym naczyniu. Jeśli chcemy aby masa była lekko płynna (jak na zdjęciu poniżej) to łączymy lekko przestudzoną masę karmelową z mascarpone. Możemy również poczekać aż masa karmelowa przestygnie i dopiero wtedy połączyć ją z mascarpone. W takim przypadku uzyskamy bardziej zbitą masę.
Ostudzone brownie przekrawamy na dwa blaty. Łączymy je smarując połową masy karmelowej a drugą połowę smarujemy po wierzchu. Na to posypujemy pokruszone orzeszki.