Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Drugie obowiązkowe ciasto na święta zaraz po serniku to brownie. Jest to wzbogacona wersja o karmel i orzeszki, świetna na wyjątkowe okazje.
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 260
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1026
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4080
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 260
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1026
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4080
Składniki
W rondelku roztapiamy masło z połamaną na kostki czekoladą od czasu do czasu mieszając. W tym czasie wybijamy do miski jajka i roztrzepujemy je z cukrem. Wrzucamy do tego mąkę i wlewamy powoli cały czas mieszając roztopioną czekoladę z masłem.
Wylewamy masę do naczynia żaroodpornego lub blaszki (wymiary mojego naczynia to 30x22 cm) i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni. Pieczemy 25 minut.
W tym czasie przygotowujemy masę. Do rondelka wrzucamy cukier i chwilę podgrzewamy. Wlewamy do tego śmietankę i mieszamy do połączenia składników. Gotujemy kilka minut aż masa zgęstnieje. Dodajemy sól i pokruszone orzeszki.
Mascarpone miksujemy w osobnym naczyniu. Jeśli chcemy aby masa była lekko płynna (jak na zdjęciu poniżej) to łączymy lekko przestudzoną masę karmelową z mascarpone. Możemy również poczekać aż masa karmelowa przestygnie i dopiero wtedy połączyć ją z mascarpone. W takim przypadku uzyskamy bardziej zbitą masę.
Ostudzone brownie przekrawamy na dwa blaty. Łączymy je smarując połową masy karmelowej a drugą połowę smarujemy po wierzchu. Na to posypujemy pokruszone orzeszki.