Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To ciasto jest w naszej rodzinie ponad 30 lat, pani Krysia jest już bardzo starszą panią, ale jej ciasto - po prostu evergreen.
Do miski wsypać mąkę, pokrojone w kostkę masło i jedno jajko. W kubku podgrzać śmietanę i rozetrzeć drożdże, poczekać aż wyrosną i dodać do reszty składników w misce. Wyrobić ciasto - jak najszybciej, musi mieć zwartą i jednolitą konsystencję. Niestety - bardzo się klei... Podzielić ciasto na dwie połowy - Uwaga - ciasto nie musi garować!
Uszykować 2 blachy do pieczenia średniej wielkości, wyłożyć papierem do pieczenia tak, by zakład wystawał poza blachę. Wykleić blachy ciastem, rozciągając palcami umoczonymi w mące (ciasto się klei). Piec w nagrzanym do 220 stopni piekarniku, około 15 minut - na złoty kolor. Po upieczeniu odstawić do ostudzenia.
2 szklanki mleka zagotować z cukrem i szczyptą kurkumy. W wysokim naczyniu rozmieszać 4 jajka, szklankę mleka, obie mąki, cukier waniliowy i roztrzepać. Do zagotowanego mleka wlać masę jajeczną i zagotować ciągle mieszając - lubi się przypalać.
Na wystudzone ciasto wylać gorącą masę budyniową i przykryć drugim plackiem. Należy uważać, bo ciasto jest niezwykle kruche. Tuż przed podaniem posypać obficie cukrem pudrem.
Słodkie wspomnienie dzieciństwa. Tanie i szybkie ciasto na co dzień i od święta.
Odsłon: 58446
Dobry sposób na zagospodarowanie nadmiaru pomidorów, zwłaszcza dla miłośników...
Odsłon: 51056
Babeczki z jeżyną o smaku cytrynowym są wilgotne, puszyste, pełne jagód i aro...
Odsłon: 32
Pyszne młode ziemniaczki z twarożkiem ziołowym z koperkiem polecają się na ob...
Odsłon: 173
Botwina to zupa z młodych liści buraków, którą możemy przygotować tylko wiosn...
Odsłon: 379
Dobry sposób na zagospodarowanie nadmiaru pomidorów, zwłaszcza dla miłośników...
Odsłon: 51056
Babeczki z jeżyną o smaku cytrynowym są wilgotne, puszyste, pełne jagód i aro...
Odsłon: 32
Pyszne młode ziemniaczki z twarożkiem ziołowym z koperkiem polecają się na ob...
Odsłon: 173
Botwina to zupa z młodych liści buraków, którą możemy przygotować tylko wiosn...
Odsłon: 379
Składniki
Do miski wsypać mąkę, pokrojone w kostkę masło i jedno jajko. W kubku podgrzać śmietanę i rozetrzeć drożdże, poczekać aż wyrosną i dodać do reszty składników w misce. Wyrobić ciasto - jak najszybciej, musi mieć zwartą i jednolitą konsystencję. Niestety - bardzo się klei... Podzielić ciasto na dwie połowy - Uwaga - ciasto nie musi garować!
Uszykować 2 blachy do pieczenia średniej wielkości, wyłożyć papierem do pieczenia tak, by zakład wystawał poza blachę. Wykleić blachy ciastem, rozciągając palcami umoczonymi w mące (ciasto się klei). Piec w nagrzanym do 220 stopni piekarniku, około 15 minut - na złoty kolor. Po upieczeniu odstawić do ostudzenia.
2 szklanki mleka zagotować z cukrem i szczyptą kurkumy. W wysokim naczyniu rozmieszać 4 jajka, szklankę mleka, obie mąki, cukier waniliowy i roztrzepać. Do zagotowanego mleka wlać masę jajeczną i zagotować ciągle mieszając - lubi się przypalać.
Na wystudzone ciasto wylać gorącą masę budyniową i przykryć drugim plackiem. Należy uważać, bo ciasto jest niezwykle kruche. Tuż przed podaniem posypać obficie cukrem pudrem.
Przepisy Desery
Desery
Muffinki z jabłkami
Desery
Muffinki z masłem orzechowym i kawałkami czekolady
Desery
Muffinki o smaku cytrynowym z dzikimi jeżynami
Desery
Ciasto z truskawkami na zimno
Muffinki z jabłkami
Zachcianki ? Macie ochotę na coś słodkiego ? Przepyszne babeczki lepsze niż...
Odsłon: 11
Muffinki z masłem orzechowym i kawałkami czekolady
Przepyszne muffinki z masłem orzechowym, zawsze piekę je z podwójnej ilości s...
Odsłon: 27