Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 322
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 479
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 322
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 479
Składniki
Oddzielić żółtka od białek, białka ubijać. Pod koniec ubijania dodawać cukier i po jednym żółtku. Lekko mieszając łyżką dodać mąkę z proszkiem. Ciasto upiec na złoty kolor.
Masa: 5 żółtek wymieszać z trzema łyżkami mąki i połową litra mleka. Stale mieszając ugotować na wolnym ogniu budyń. Kostkę masła utrzeć ze szklanką cukru pudru i połączyć z wystudzonym budyniem. Do masy można dodać trochę wiórków kokosowych. Masę wyłożyć na ostudzony biszkopt.
Piana: w połowie szklanki gorącej (przegotowanej) wody rozpóścić 1.5 łyżki żelatyny, 5 białek ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania szklankę cukru. Następnie wlać ostudzoną żelatynę, wymieszać i od razu wyłozyć na masę.
Polewa: pół kostki margaryny roztopić, dodać 2 łyżki kakao, 2 łyżki cukru, ucierać łyzką aż trochę wystygnie, potem dodać roztrzepane mikserem jajko, jeszcze ucierać po czym wylać na pianę