Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 80
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 3849
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 121
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 80
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 3849
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 121
Składniki
Oddzielić żółtka od białek, białka ubijać. Pod koniec ubijania dodawać cukier i po jednym żółtku. Lekko mieszając łyżką dodać mąkę z proszkiem. Ciasto upiec na złoty kolor.
Masa: 5 żółtek wymieszać z trzema łyżkami mąki i połową litra mleka. Stale mieszając ugotować na wolnym ogniu budyń. Kostkę masła utrzeć ze szklanką cukru pudru i połączyć z wystudzonym budyniem. Do masy można dodać trochę wiórków kokosowych. Masę wyłożyć na ostudzony biszkopt.
Piana: w połowie szklanki gorącej (przegotowanej) wody rozpóścić 1.5 łyżki żelatyny, 5 białek ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania szklankę cukru. Następnie wlać ostudzoną żelatynę, wymieszać i od razu wyłozyć na masę.
Polewa: pół kostki margaryny roztopić, dodać 2 łyżki kakao, 2 łyżki cukru, ucierać łyzką aż trochę wystygnie, potem dodać roztrzepane mikserem jajko, jeszcze ucierać po czym wylać na pianę