Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 10 Ocena: 221
Dodano: 29.04.2010
Odsłon: 12693
3-4 os. | 15 min | średnie | przystępne |
Wymieszać mąkę, cukier, mak proszek do pieczenia, dodać rozpuszczone masło. Ubić na sztywno białka, delikatnie wymieszać z makową mieszanką, na końcu dodać bakalie i cukier waniliowy.
Keksówkę wysmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą.
Przełożyć masę do keksówki. Wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika piec ok 50 min. Posypać cukrem pudrem
Pierwotny przepis pochodzi z książki "pyszne ciasta" -makowy placek na pianie. Zmniejszyłam ilość dodanego cukru pudru, zwiększyłam ilość bakalii i olałam dodanie skórki otartej z cytryny.
Na skróty
Komentarze do przepisu (7)

inka1100 14 lutego 2014Zgłoś do usunięcia
Wszystko ładnie, tylko szkoda że na zdjęciu widać zakalca0 Kto głosował? | Odpowiedz

efa74 28 września 2010Zgłoś do usunięcia
super szybkie i pyszne, polecam jak nie masz co zrobić z białkami ,0 Kto głosował? | Odpowiedz

kasiarka 07 sierpnia 2010Zgłoś do usunięcia
Dziękuję za odpowiedź, ciacho upiekłam i było pyszne! Polecam :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

szozda1975 19 lipca 2010Zgłoś do usunięcia
Kasiarka, mak ma być suchy. Ciasto trochę przypomina w smaku babkę piaskową.0 Kto głosował? | Odpowiedz

kasiarka 19 lipca 2010Zgłoś do usunięcia
Czy ten mak ma być zmielony i suchy?0 Kto głosował? | Odpowiedz

szozda1975 29 kwietnia 2010Zgłoś do usunięcia
Wiola- zawsze miałam dylemat co zrobić z białkami które zostają po np. kruchym ciachu. Szkoda wylewać, jajecznica z białek jest średnio dobra... Znalazłam to ciacho przypadkiem, myślę że może być niezłe z polewą czekoladową, albo jakimiś mokrymi owocami w środku.... Robi się szybko i chyba nie da się go zepsuć. Pozdrawiam2 Kto głosował? | Odpowiedz

wiola1100 29 kwietnia 2010Zgłoś do usunięcia
fajny ten piegusek,podoba mi się0 Kto głosował? | Odpowiedz