Do góry

Desery Przepis na:

Piegusek z manną

Piegusek z manną

Autor:

Przepisów i artykułów: 29 Ocena: 649

Dodano:

Odsłon: 8066

pyszne ciasto z makiem z kremem z kaszy manny o smaku migdałowym

Składniki

  • Ciasto: (blaszka 24x38 cm)
  • 6 jajek, 1 margaryna, 2 szkl. mąki, 1 szkl. cukru ,1 szkl. suchego maku, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, olejek migdałowy
  • Wkład kokosowy:
  • 4 białka, 4 łyżki cukru, 100 g wiórek kokosowych
  • Krem z manny:
  • 1/2 l mleka, 1/2 szkl. kaszy manny, cukier waniliowy, 3/4 szkl. cukru, 1 margaryna, 1 jajko, olejek migdałowy
  • Polewa:
  • 50 g masła, 80 g czekolady do oblewania ciast
  • Dodatkowo:
  • herbata do nasączenia, płatki migdałów
> 6 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto: Utrzeć margarynę z cukrem, dodać jajka i po kolei resztę składników. Piec w temp. 180 stopni 30-35 minut. Najlepiej sprawdzić patyczkiem.

  2. Wkład kokosowy: Ubić białka, dodać cukier, na końcu wiórki i wymieszać delikatnie łyżką. Piec na złoty kolor.

  3. Krem z manny: Mleko zagotować z cukrem waniliowym, dodać kaszę, zagotować i wystudzić. Margarynę utrzeć z cukrem, dodać wystudzoną mannę, a na końcu jajko i aromat.

  4. Polewa: rozpuścić masło, dodać posiekaną czekoladę, podgrzewać do rozpuszczenia czekolady.

  5. Ciasto po wystudzeniu przeciąć na 2 placki, nasączyć herbatą. Połowę kremu wyłożyć na 1 placek, przykryć wkładem kokosowym, posmarować resztą kremu, przykryć 2 plackiem, polać polewą. Schłodzić.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń