Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 973
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4250
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 556
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 923
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3857
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 783
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 973
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4250
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 556
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 923
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3857
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 783
Składniki
Do rondelka włożyć pokrojoną kostkę margaryny/masła, wsypać cukier, kakao i wlać wodę. Postawić na bardzo małym ogniu i czekać aż wszystkie składniki się połączą-od czasu do czasu mieszając. Cukier powinien rozpuścić się całkowicie. Gdy masa czekoladowa będzie gotowa odlać pół szklanki i odstawić (posłuży ona później za polewę). Pozostałą część masy wstawić (oczywiście w rondelku) do zimnej wody, aby wystygła (nie trzeba czekać aż będzie całkowicie zimna-wystarczy, że nie będzie gorąca). Odstawić. Do naczynia (garnka) wbić jajka, chwilę ucierać. Następnie dodać do jajek przestudzoną masę czekoladową, mąkę z proszkiem do pieczenia oraz przyprawę korzenną. Ponownie ucierać (miksować) do momentu uzyskania jednolitego ciasta. Tak przygotowane ciasto wlać do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy. Piec ok. 40 min w 180-200 st. Celcjusza. Gdy piernik będzie gotowy polać go po wierzchu pozostałą masą czekoladową (najpierw należy ją podgrzać wstawiając szklankę z tą masą do naczynia z wrzątkiem na jakieś 2 min). Gdy tylko piernik przestygnie, a polewa stwardnieje, będzie gotowy do podania:) SMACZNEGO!!!