Do góry

Desery Przepis na:

Placek cytrynowy

Placek cytrynowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 279 Ocena: 1759

Dodano:

Odsłon: 1265

Placek cytrynowy to takie rodzinne ciasto, które możemy spokojnie przygotować w sobotę popołudniu. Możemy również użyć do tego dużej rodzinnej blachy, jak i małej. Placek cytrynowy często gości w moim domu, gdyż uważam, że akurat te wypieki każdemu będą smakować. Nie spotkałam jeszcze osoby, która by nie przepadała za puszystym plackiem, przełożonym kremem budyniowym.

Składniki

  • ciasto
  • mąka pszenna Typ 500 300 g
  • cukier 120 g
  • masło 120 g
  • sok z cytryny 60 ml
  • aromat cytrynowy 5 ml
  • jajka 5 szt.
  • krem budyniowy
  • mleko 3,2% 500 ml
  • cukier 100 g
  • masło 100 g
  • budyń waniliowy 60 g
  • mąka ziemniaczana 30 g
  • jajka 3 szt.
  • proszek do pieczenia 10 g
  • lukier
  • cukier puder 150 g
  • woda 50 ml
  • sok z cytryny 50 ml
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Placek cytrynowy

Przygotowanie

  1. Ciasto: Masło rozpuszczam. Białka oddzielam od żółtek. Białka ubijam na sztywno. Dodaje partiami cukier. Miksuję. Dodaje po jednym żółtku. Miksuję. Do masy dodaje wystudzone i rozpuszczone masło. Miksuję. Dodaję mąkę, proszek do pieczenia, sok z cytryny i aromat. Miksuję. Ciasto przelewam do wyłożonej papierem do pieczenia kwadratowej formy. Piekę około 40 minut w 180 stopniach. Studzę. Kroję na dwie połowy.
    Krem budyniowy: 300 ml mleka gotuję wraz z cukrem. W 200 ml mleka rozpuszczam żółtka, mąkę ziemniaczaną i budyń. Do gotującego się mleka wlewam wcześniej przygotowaną mieszankę. Gotuję do momentu powstania gęstego budyniu. Studzę. Miękkie masło ucieram na puch. Dodaję partiami zimny budyń. Miksuję.
    Ciasto przekładam kremem budyniowym. Chłodzę dwie godziny w lodówce.
    Lukier: Cukier puder, wodę i sok z cytryny mieszam. Polewam ciasto. Dowolnie dekoruję.

  2. Zapraszam do mojego bloga !

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń