Do góry

Desery Przepis na:

Placek orzechowy na bułce tartej

Placek orzechowy na bułce tartej

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 1

Dodano:

Odsłon: 428

Szybki i łatwy w przygotowaniu grecki comber z orzechami włoskimi. Niewiele składników wymieszanych drewnianą łyżką i przepyszny orzechowiec z chrupiącą skorupką gotowy :) Ciasto zawsze wychodzi :) Nie urośnie zbyt duże, dlatego śmiało można je przygotować z podwójnej porcji.

Składniki

  • 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 2/3 szklanki cukru
  • pół kostki stopionego masła lub margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka cynamonu
  • 4 jajka
> 6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Orzechy łamiemy na mniejsze cząstki bądź mielimy. Wsypujemy na suchą patelnię i prażymy przez chwilę na małym ogniu.

  2. Do miski wsypujemy bułkę tartą, cukier, cynamon, proszek do pieczenia i wszystko mieszamy.

  3. Do suchych produktów dodajemy jajka i mieszamy drewnianą łyżką.

  4. Do powstałej masy dodajemy masło lub margarynę i ponownie mieszamy.

  5. Dosypujemy orzechy. Wymieszane ciasto wkładamy do wysmarowanej masłem bądź wyłożonej papierem do pieczenia foremki od babki.

  6. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy około 45 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto do ostudzenia.

  7. Gotowe :) Najpyszniejsza jest ta chrupiąca skórka ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń