Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Placek pomarańczowy z patelni"
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 24771
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 75
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 24771
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 75
Składniki
Pomarańcze obrać, usunąć białą wewnętrzną warstwę. Miąższ pokroić w plasterki. Laskę wanilii rozkroić, nożem wyskrobać rdzeń. Marmoladę podgrzać na patelni o śr. 28 cm.
Do marmolady dodać rdzeń wanilii i plasterki pomarańczy. Chwilę podsmażyć. Posypać połową mielonych migdałów.
Zdjąć z ognia. Jajka utrzeć z 12,5 dag cukru na puszystą masę. Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia i resztą mielonych migdałów.
Mieszając, sypkie wsypywać porcjami do masy jajecznej. Wlać mleko. Dobrze wymieszać. 2 Ciasto rozsmarować na plasterkach pomarańczy. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 20 minut. Posypać łyżką cukru i piec jeszcze 5 minut, aż cukier się skarmelizuje.
Ciasto lekko przestudzić, a potem ostrożnie zsunąć na blat, przewracając patelnię do góry dnem. Przed podaniem placek posypać cukrem pudrem.
Czas przygotowania: około 45 minutŹródło: Życie na gorąco