Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pomarańczowy budyniowiec"
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 134
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1234
O szakszuce nie pisałam jeszcze na blogu, ale z prawie ostatnich pomidorów pr...
Odsłon: 214
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 134
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1234
O szakszuce nie pisałam jeszcze na blogu, ale z prawie ostatnich pomidorów pr...
Odsłon: 214
Składniki
75 min (plus chłodzenie). Porcja: 350 kcal. Cena porcji: ok. 1,30 zł.
Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem. Następnie wbijaj po jednym jajku, po każdym dokładnie miksując. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsyp do masy maślanej. Zmiksuj.
Blachę wyłóż pergaminem. Na spodzie rozsmaruj przygotowane ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piecz około 30 minut. Wystudź i ostrożnie wyjmij z formy.
Proszek budyniowy wymieszaj z kilkoma łyżkami ziemnego mleka. Pozostałe mleko zagotuj, wlej rozrobiony budyń. Gotuj, mieszając, do zgęstnienia. Wystudź. Owoce z kompotu przełóż na sitko, dokładnie osącz. Pomarańcze obierz, starannie usuń z nich białą błonkę, miąższ potnij w cienkie plasterki.
Zimny budyń zmiksuj z serkiem mascarpone. Krem rozsmaruj na ostudzonym placku, tworząc nierówną powierzchnię. Plasterki pomarańczy fantazyjnie zwiń i ułóż na kremie. Wierzch ciasta posyp mirabelkami (albo agrestem). Wstaw do lodówki na godzinę. Ciasto przed podaniem udekoruj listkami melisy.Źródło: Naj