Do góry

Desery Przepis na:

Ponczowe serce

Ponczowe serce

Autor:

Przepisów i artykułów: 1313 Ocena: 11052

Dodano:

Odsłon: 4

Sprawdzony przepis na "Ponczowe serce"

Składniki

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej
  • tłuszcz i bułka tarta do formy. Poncz: 200 ml wody
  • szklanka cukru
  • 2 łyżki rumu lub aromatu rumowego
  • sok z 1/2 cytryny. Wierzch: 15 dag dżemu truskawkowego
  • 5 dag płatków migdałowych
  • 8 dag masy marcepanowej
  • kilka łyżek esencjonalnego soku z czarnej porzeczki lub buraków
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ponczowe serce

Przygotowanie

  1. ok. 110 min • Porcja 318 kcal • Koszt porcji ok. 1,50 zł • Przepis na 12 porcji

  2. Białka ubij z cukrem na sztywną, lśniącą pianę. Dodaj żółtka i ponownie ubij. Wsyp mąkę, delikatnie wymieszaj i wlej do natłuszczonej i wysypanej bułką formy w kształcie serca. Piecz około 45 minut w 160oC. Poczekaj, aż ciasto wystygnie w formie.

  3. Przygotuj poncz. Do wody wsyp cukier i gotuj około 5 minut na małym ogniu. Zdejmij z ognia, dodaj rum i sok z cytryny. Wymieszaj. Długim ostrym nożem poziomo przekrój ciasto na 4 części. Dolną część posmaruj 1/4 dżemu i włóż do formy.

  4. Nakryj drugą częścią, polej przygotowanym ponczem. Wyłóż trzecią część i znów ją nasącz. Połóż ostatni biszkopt, posmaruj kolejną 1/4 dżemu i połóż posmarowaną stroną w dół. Przełożone biszkopty obciąż deską i wstaw do lodówki.

  5. Wyjmij tort z formy i cały posmaruj resztą dżemu. Boki posyp uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. Masę marcepanową rozwałkuj na płat o grubości 3 mm. Za pomocą formy wykrój kształt serca i połóż go na wierzch tortu.

  6. Delikatnie dociśnij marcepanowy blat. Resztę masy podziel na trzy części – dwie jednakowe i jedną malutką (na środki kwiatków), większe zagnieć z sokiem, a malutką z kurkumą (można z suchą lub rozmieszaną w pół łyżeczki wody).

  7. Z fioletowej masy formuj palcami płatki kwiatków i sklejaj je. Z żółtej masy utocz maleńkie kuleczki i ozdabiaj nimi środki kwiatków. Odstaw kwiatki na godzinę, by podeschły. Ozdób nimi tort. Można również wykorzystać dowolne gotowe dekoracje.

    Źródło: Kobieta i życie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń