Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na tanie, smaczne ciasto znaleziony w pewnej książce kucharskiej, nieco zmieniony.
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4938
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13349
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5825
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7490
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4938
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13349
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5825
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7490
Składniki
Temperaturę w piekarniku ustawić na ok 180 stopni. Blachę wyłożyć papierem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło, cukier i całe jaja ucierać na gładką, jednolitą masę. Dodać drobniutko startą skórkę cytrynową i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Ucierać.
Masę rozsmarować na blasze i wygładzić. Wstawić do piekarnika na ok 30 minut (aż ciasto uzyska jasnozłoty kolor). Wyjąć z piekarnika i odstawić na kilka minut.
Cukier puder wsypać do miski. Podlać go świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny i ucierać drewnianą pałką, aż powstanie gęsty lukier. Można dodawać cukier puder, jeśli ktoś nie przepada za kwaśnymi smakami. Następnie polać lukrem ciasto (ja używam do tego pędzelka spożywczego, wtedy lukier się nie wylewa). Ciasto poprószyć cukrem pudrem. Smacznego! :)