Do góry

Desery Przepis na:

Puszysty sernik

Puszysty sernik

Autor:

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 28

Dodano:

Odsłon: 1608

Serniki jest bardzo puszysty. Dość mocno wyrasta więc należy użyć wysokiej tacki np. tortownicy o wymiarach 34x24cm.

Składniki

  • CIASTO:
  • 3/4 szklanki mąki pszennej typ 500
  • 3/4 kostki miękkiego masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • 3 żółtka
  • MASA SEROWA:
  • 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
  • 6 żółtek
  • 2 cukry waniliowe
  • 3 budynie śmietankowe
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • PIANA:
  • 9 białek
  • 1 szklanka cukru
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Puszysty sernik

Przygotowanie

  1. Na dnie tortownicy położyć papier do pieczenia. Nie smarować boków tortownicy.
    W misce zmiksować składniki na ciasto o rosmarować je na dnie blaszki.
    Potem składniki masy serowej połączyć mikserem.
    Białka ubić na sztywną pianę ( dodać szczyptę soli), oraz dodając w trakcie ubijania stopniowo cukier. Białka i cukier ubić na sztywną pianę.
    Dodać ją do masy serowej i delikatnie wymieszać łyżką drewnianą.

  2. Gotową masę wyłożyć do blaszki i wstawić do piekarnika na 55-60 minut.
    Upieczony sernik zostawić do wystudzenia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
    Przed podaniem oprószyć sernik cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń