Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 13-06-2009
Zaledwie kilka składników. Wyjątkowo delikatny. Pyszny, naturalny smak. Bardzo delikatny (bez żelatyny i usztywniaczy) - wymaga dobrego schłodzenia (****) i przechowywania w lodówce. Przepis można co prawda uprościć, ale zapewniam, że nie warto - to już nie będzie to...
ciekawie wygląda, świetny na upalne dni i jest naprawdę smaczny
Odsłon: 22801
Zostało mi jeszcze trochę borówek po pieczeniu drożdżówek. Zrobiłam więc sern...
Odsłon: 12945
Przepis dnia
Danie równie piękne jak pyszne ;) Płaty makaronowe przekładane masą szpinakow...
Odsłon: 3573
Szybkie i proste w przygotowaniu pomarańczowe babeczki idealne do koszyczka l...
Odsłon: 558
Soczysta świąteczna szynka.
Odsłon: 327
U mnie żadne święta nie mogą się obejść bez ryb, a że to Wielkanoc to w wersj...
Odsłon: 187
Przepis dnia
Danie równie piękne jak pyszne ;) Płaty makaronowe przekładane masą szpinakow...
Odsłon: 3573
Szybkie i proste w przygotowaniu pomarańczowe babeczki idealne do koszyczka l...
Odsłon: 558
Soczysta świąteczna szynka.
Odsłon: 327
U mnie żadne święta nie mogą się obejść bez ryb, a że to Wielkanoc to w wersj...
Odsłon: 187
Składniki
Nastawiamy 0,5l wody do zagotowania.
Mielimy twaróg intensywnie dosypując przy tym cukier (zużywamy w tym celu cały przewidziany cukier kryształ). Mielimy ser jeszcze dwukrotnie i wstawiamy do lodówki.
W międzyczasie woda się zagotuje - rozpuszczamy galaretkę; naczynie z galaretką wstawiamy do zimnej wody.
Masło ucieramy z dwiema łyżkami cukru pudru.
Żółtka ucieramy z trzema łyżkami cukru pudru (białek do tego deseru nie wykorzystujemy).
Ser, masło i żółtka łączymy (najlepiej zmiksować krótko na wolnych obrotach miksera) i już nie schładzamy, żeby nie było zbyt sztywne przy układaniu w formie.
Myjemy i odszypułkowujemy truskawki, jedną szklankę truskawek intensywnie miksujemy.
W tortownicy 26cm układamy biszkopty na dnie, maczając je (od strony ciasta) w sosie truskawkowym. Najpierw układamy całe biszkopty, potem uzupełniamy pokruszonymi kawałkami. Boki tortownicy wykładamy ładnymi połówkami biszkoptów, również maczając je w sosie truskawkowym - od strony ciasta. Jeśli zostanie resztka sosu - kładziemy ją również na biszkopty.
Na biszkopty wykładamy ok. 1/3 masy serowej, a na niej układamy dywanik z plasterków truskawek. Na to nakładamy resztę masy i przybieramy połówkami mniejszych truskawek układając je we wzór. Schładzamy w lodówce.
Jak galaretka zacznie tężeć, delikatnie wlewamy ją na wierzch, po czym umieszczamy w lodówce. Po godzinie deser jest gotowy, choć najlepszy jest nazajutrz (o ile dotrzyma :) ).
Przepisy Desery
Desery
Szybka i pulchna babka na kefirze
Desery
Sernik z żurawiną
Desery
Deser z frużeliną borówkową w czekoladowych papilotkach
Desery
Wielkanocne serniczki w czekoladowych jajkach
Szybka i pulchna babka na kefirze
Pyszna, pulchna i wilgotna babka mocno cytrynowa na kefirze z dodatkiem kisie...
Odsłon: 127
Sernik z żurawiną
Pachnący sernik z żurawiną dla całej rodziny, doskonały na Boże Narodzenie, W...
Odsłon: 78