Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Deser, który nigdy się nie nudzi... Łatwa w przygotowaniu beza smakuje obłędnie! Do ubitej śmietany można dodać ulubione owoce.
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34167
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1376
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113605
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34167
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1376
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113605
Składniki
Przygotować bezę. Wymieszać cukier z mąką ziemniaczaną. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodać ocet i stopniowo cukier z mąką. Dalej ubijać, aby masa była gęsta i świecąca. Blachę do pieczenia wysmarować olejem i wyłożyć papierem do pieczenia. Masę bezową rozsmarować na papierze do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C na 20 minut. Po wyjęciu z pieca, bezę wystudzić.
Przygotować frużelinę wiśniową. Żelatynę zalać 2 łyżkami wody, odstawić do napęcznienia. W garnku wymieszać drylowane wiśnie z cukrem. Podgrzewać do rozpuszczenia się cukru. Dodać sok z cytryny oraz wodę z mąką. Całość wymieszać i zagotować. Następnie dodać żelatynę, podgrzać owoce i wymieszać dokładnie do rozpuszczenia żelatyny. Przestudzić.
Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Wystudzoną bezę zdjąć z papieru do pieczenia i odwrócić. Rozłożyć na niej wiśniową frużelinę, ubitą śmietanę oraz borówki. Zwinąć bezę w roladę i schłodzić w lodówce. Udekorować frużeliną i owocami.