Do góry

Desery Przepis na:

Rolada bezowa z bitą śmietaną, borówkami i domową frużeliną wiśniową

Rolada bezowa z bitą śmietaną, borówkami i domową frużeliną wiśniową

Autor:

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 3

Dodano:

Odsłon: 208

Deser, który nigdy się nie nudzi... Łatwa w przygotowaniu beza smakuje obłędnie! Do ubitej śmietany można dodać ulubione owoce.

Składniki

  • BEZA: białko jaja kurzego 4 sztuki
  • Cukier 220 g
  • Mąka ziemniaczana 1 łyżka
  • Ocet 1 łyżeczka
  • KREM: śmietana 30 % 400 ml
  • Borówki 200 g
  • FRUŻELINA: Wiśnie 250 g
  • Żelatyna 1 łyżeczka
  • Cukier 3 łyżki
  • sok z cytryny 1 łyżeczka
  • Mąka ziemniaczana 1 łyżeczka (rozpuścić w 1 łyżce wody)
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Rolada bezowa z bitą śmietaną, borówkami i domową frużeliną wiśniową

Przygotowanie

  1. Przygotować bezę.
    Wymieszać cukier z mąką ziemniaczaną. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodać ocet i stopniowo cukier z mąką. Dalej ubijać, aby masa była gęsta i świecąca.
    Blachę do pieczenia wysmarować olejem i wyłożyć papierem do pieczenia. Masę bezową rozsmarować na papierze do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C na 20 minut. Po wyjęciu z pieca, bezę wystudzić.

  2. Przygotować frużelinę wiśniową.
    Żelatynę zalać 2 łyżkami wody, odstawić do napęcznienia.
    W garnku wymieszać drylowane wiśnie z cukrem. Podgrzewać do rozpuszczenia się cukru. Dodać sok z cytryny oraz wodę z mąką. Całość wymieszać i zagotować. Następnie dodać żelatynę, podgrzać owoce i wymieszać dokładnie do rozpuszczenia żelatyny. Przestudzić.

  3. Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Wystudzoną bezę zdjąć z papieru do pieczenia i odwrócić. Rozłożyć na niej wiśniową frużelinę, ubitą śmietanę oraz borówki. Zwinąć bezę w roladę i schłodzić w lodówce. Udekorować frużeliną i owocami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

smaker 03 września Mniaaam, prawdziwa pychota :) Z chęcią zjedlibyśmy kawałek!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń