Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
bardzo smaczna , prosta i szybka w wykonaniu rolada
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5374
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 900
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11814
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5081
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1343
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5374
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 900
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11814
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5081
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1343
Składniki
Biszkopt: (blacha 26x36) (najlepiej wychodzi piekąc na dużej blasze z piekarnika ale wtedy trzeba zwiększyć produkty na półtorej porcji)
białka ubijamy z cukrem na sztywno,dodajemy stopniowo żółtka, następnie resztę składników i delikatnie mieszamy , wylewamy na blachę i pieczemy 25 minut w 170 stopniach. Ciepłe ciasto zwijamy w wilgotną ściereczkę po wcześniejszym odklejeniu papieru.
Krem:
Jajka z cukrem ubijamy na parze na puszystą masę, odstawiamy lekko studzimy, dodajemy startą na tarce o małych oczkach czekoladę i kakao, chwilę mieszamy aż się rozpuści, odstawiamy do wystygnięcia. Margarynę ucieramy na puch i stopniowo dodajemy masę czekoladową.
Przełożenie: ostudzony biszkopt odwijamy, smarujemy kremem i zawijamy w roladę a następnie schładzamy w lodówce.
Moja wersja tej rolady : ciasto cienko smarujemy dowolnym dżemem, następnie masą (może być dowolna u mnie tym razem o smaku toffi) trochę zostawiamy żeby posmarować roladę na wierzchu, następnie wcześniej rozpuszczoną i zastygniętą galaretkę układamy wzdłuż jednego boku, na galaretkę pokrojone w paski brzoskwinie z puszki,, delikatnie zawijamy roladę, na wierzchu smarujemy resztą kremu i dowolnie dekorujemy.