Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
bardzo smaczna , prosta i szybka w wykonaniu rolada
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 25
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 41
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 68
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10512
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 95
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 25
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 41
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 68
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10512
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 95
Składniki
Biszkopt: (blacha 26x36) (najlepiej wychodzi piekąc na dużej blasze z piekarnika ale wtedy trzeba zwiększyć produkty na półtorej porcji)
białka ubijamy z cukrem na sztywno,dodajemy stopniowo żółtka, następnie resztę składników i delikatnie mieszamy , wylewamy na blachę i pieczemy 25 minut w 170 stopniach. Ciepłe ciasto zwijamy w wilgotną ściereczkę po wcześniejszym odklejeniu papieru.
Krem:
Jajka z cukrem ubijamy na parze na puszystą masę, odstawiamy lekko studzimy, dodajemy startą na tarce o małych oczkach czekoladę i kakao, chwilę mieszamy aż się rozpuści, odstawiamy do wystygnięcia. Margarynę ucieramy na puch i stopniowo dodajemy masę czekoladową.
Przełożenie: ostudzony biszkopt odwijamy, smarujemy kremem i zawijamy w roladę a następnie schładzamy w lodówce.
Moja wersja tej rolady : ciasto cienko smarujemy dowolnym dżemem, następnie masą (może być dowolna u mnie tym razem o smaku toffi) trochę zostawiamy żeby posmarować roladę na wierzchu, następnie wcześniej rozpuszczoną i zastygniętą galaretkę układamy wzdłuż jednego boku, na galaretkę pokrojone w paski brzoskwinie z puszki,, delikatnie zawijamy roladę, na wierzchu smarujemy resztą kremu i dowolnie dekorujemy.