Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rolada biszkoptowa dla miłośników słodkich wypieków. Krem z białej czekolady z dodatkiem mascarpone i słodkiej śmietanki idealnie smakuje w towarzystwie malin. Jako wykończenie lukier w kolorze delikatnego różu , słodki z nutą kwaskowości soku z cytryny.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 24920
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6051
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 309
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 24920
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6051
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 309
Składniki
Biszkopt:Żółtka oddzielić od białek , ubić je na sztywną pianę ze szczyptą soli. Wsypywać powoli cukier, miksować do czasu aż się rozpuści. Następnie wlewać po jednym żółtku oraz po łyżce oleju nie przerywając miksowania. Wsypać mąkę oraz proszek do pieczenia, delikatnie ale dokładnie wymieszać masę łyżką ( nie miksować!)
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia , przelać masę. Piec 15 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Wyjąć biszkopt natychmiast z piekarnika , położyć zwilżoną ściereczkę , zwinąć w rulon wraz z papierem do pieczenia , odstawić do wystudzenia.
Krem czekoladowy:Czekoladę połamać, rozpuścić nad kąpielą wodną. Pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Śmietankę ubić, dodać mascarpone oraz zimną czekoladę, zmiksować.
Zimny biszkopt rozwinąć ,zdjąć ściereczkę, rozsmarować po całości krem czekoladowy oraz ułożyć maliny. Ponownie zrolować biszkopt , oddzielając go od papieru do pieczenia. Pozostawić w lodówce na 3-4 godz a najlepiej na noc aby krem dokładnie stężał. Lukier:Cukier poder dokładnie utrzeć z sokiem z cytryny i malin. Lukrem polać roladę