Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2498
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 184
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 181
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 744
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2498
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 184
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 181
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 744
Składniki
Z drożdży, 1 łyżeczki cukru, 2 łyżek mąki i 3 łyżek letniego mleka robimy zaczyn i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby wyrósł.
Do misy wsypujemy pozostałą mąkę i cukier. Dodajemy sól, żółtka, stopione letnie masło i drożdżowy zaczyn. Wyrabiając, stopniowo dolewamy pozostałe letnie mleko. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Powidła mieszamy z rumem. Doprawiamy cynamonem, wanilią i skórką z cytryny.
Wyrośnięte ciasto wałkujemy na płat i kroimy na 16 kwadratów. Na każdym kwadracie kładziemy nieco powideł. Składamy na pół, brzegi sklejamy. Drożdżówki układamy na natłuszczonej blasze, smarujemy roztopionym tłuszczem lub rozmieszanym żółtkiem i pieczemy około 40 minut w temperaturze 180°C.Źródło: Rewia