Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 14
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 8
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 62
Bardzo szybka do przygotowania, prosta i bardzo smaczna pasta. Idealnie spraw...
Odsłon: 25
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 14
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 8
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 62
Bardzo szybka do przygotowania, prosta i bardzo smaczna pasta. Idealnie spraw...
Odsłon: 25
Składniki
Z drożdży, 1 łyżeczki cukru, 2 łyżek mąki i 3 łyżek letniego mleka robimy zaczyn i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby wyrósł.
Do misy wsypujemy pozostałą mąkę i cukier. Dodajemy sól, żółtka, stopione letnie masło i drożdżowy zaczyn. Wyrabiając, stopniowo dolewamy pozostałe letnie mleko. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Powidła mieszamy z rumem. Doprawiamy cynamonem, wanilią i skórką z cytryny.
Wyrośnięte ciasto wałkujemy na płat i kroimy na 16 kwadratów. Na każdym kwadracie kładziemy nieco powideł. Składamy na pół, brzegi sklejamy. Drożdżówki układamy na natłuszczonej blasze, smarujemy roztopionym tłuszczem lub rozmieszanym żółtkiem i pieczemy około 40 minut w temperaturze 180°C.Źródło: Rewia