Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zbliżają się walentynki, a tobie wciąż brakuje pomysłu na prezent dla ukochan...
Odsłon: 5714
Naleśniki farmerskie to danie, które pachnie domem i swojskim klimatem. Kremo...
Odsłon: 3698
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 214
Zbliżają się walentynki, a tobie wciąż brakuje pomysłu na prezent dla ukochan...
Odsłon: 5714
Naleśniki farmerskie to danie, które pachnie domem i swojskim klimatem. Kremo...
Odsłon: 3698
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 214
Składniki
Z drożdży, 1 łyżeczki cukru, 2 łyżek mąki i 3 łyżek letniego mleka robimy zaczyn i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby wyrósł.
Do misy wsypujemy pozostałą mąkę i cukier. Dodajemy sól, żółtka, stopione letnie masło i drożdżowy zaczyn. Wyrabiając, stopniowo dolewamy pozostałe letnie mleko. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Powidła mieszamy z rumem. Doprawiamy cynamonem, wanilią i skórką z cytryny.
Wyrośnięte ciasto wałkujemy na płat i kroimy na 16 kwadratów. Na każdym kwadracie kładziemy nieco powideł. Składamy na pół, brzegi sklejamy. Drożdżówki układamy na natłuszczonej blasze, smarujemy roztopionym tłuszczem lub rozmieszanym żółtkiem i pieczemy około 40 minut w temperaturze 180°C.Źródło: Rewia