Do góry

Desery Przepis na:

Sernik gotowany

Sernik gotowany

Autor:

Przepisów i artykułów: 212 Ocena: 1143

Dodano:

Odsłon: 6343

Tradycyjny i sprawdzony przepis na jednego z najpopularniejszych serników w Polsce. Sernik gotowany jak sama nazwa wskazuje jest przygotowywany przez gotowanie, a nie pieczenie. Polecam!

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jajka i ser powinny być w temperaturze pokojowej. Masło wraz z cukrem rozpuszczamy w dużym i głębokim garnku. Do rozpuszczonego masła dodajemy ser. Mieszamy do momentu połączenia się składników. Do masy serowej dodajemy pojedynczo jajka. Mieszamy.
    W zimnym mleku rozpuszczamy budyń. Do gotującego się sera(gotujemy masę na średnim ogniu) dodajemy zimne mleko z budyniem. Mieszamy do połączenia się składników. Krótko gotujemy. Zdejmujemy z ognia w momencie gdy masa zacznie gęstnieć.
    Podłużną blachę lub formę do pieczenia wykładamy biszkoptami. Na biszkopty wylewamy połowę ciepłej masy serowej. Na masie serowej układamy ponownie biszkopty. Na biszkoptach układamy ponownie drugą połowę ciepłej masy serowej. Na masie układamy biszkopty. Gdy masa nieco ostygnie, ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin. Gotowy sernik posypujemy cukrem pudrem.

  2. Zapraszam na mojego bloga!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń