Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj przepis dla tych, którzy nie maja lub nie chcą używać piekarnika. Pyszny sernik gotowany na biszkoptach. Bardzo łatwy do zrobienia sernik na każda okazje. Do swojej wersji sernika użyłam pokrojonych suszonych moreli, ale jak najbardziej możecie zastąpić je rodzynkami lub suszona żurawina.
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 514
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1788
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21990
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 514
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1788
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21990
Składniki
Formę do pieczenia o rozmiarach 22 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno formy wyłożyć namoczone w mleku biszkopty, stroną z cukrem do dołu. Biszkopty zanurzać w mleku dosłownie przez sekundę. Patrz film.
W garnku rozpuścić masło z cukrem. Kiedy masło i cukier się rozpuszczą, zmniejszyć pod garnkiem grzanie i dodać ekstrakt waniliowy, zmielony twaróg, jajka i całość podgrzać cały czas mieszając.
Kiedy wszystkie składniki dobrze się połączą i masa się podgrzeje ( masy nie należy zagotowywać) do garnka dodać mleko z rozpuszczonymi w nim budyniami i pokrojone suszone morele. Masę ponownie podgrzewać mieszając, do zgęstnienia.
Gotową masę na sernik zdjąć z grzania i odstawić na 10 minut do wystygnięcia. Następnie masę wylać na przygotowane wcześniej biszkopty. Masę serową wyrównać i na jej wierzchu ułożyć warstwę namoczonych w mleku biszkoptów. Tortownicę z sernikiem włożyć do lodówki do stężenia.
Na końcu zrobić polewę czekoladową: Czekoladę i śmietanę rozpuścić w kąpieli wodnej. Chwilkę przestudzić i gotową polewą polać sernik. Sernik odstawić do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na noc. Udekorować według uznania. Smacznego!