Do góry

Desery Przepis na:

Sernik karakół

Sernik karakół

Autor:

Przepisów i artykułów: 244 Ocena: 1376

Dodano:

Odsłon: 1805

Pyszny i puszysty sernik na kakaowym spodzie. Prosty i domowy przepis.

Składniki

5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Sernik karakół

Przygotowanie

  1. Mąkę, cukier, 2 żółtka, masło, kakao łączymy ze sobą. Zagniecione ciasto wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po godzinie ciasto dzielimy na 2 części. Większą cześć rozwałkowujemy i umieszczamy w formie do pieczenia wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Podpiekamy 10 minut w 170 stopniach. Studzimy.
    Rodzynki parzymy. Odsączamy . Obsypujemy mąką pszenną. Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy po jednym żółtku. Dodajemy partiami ser. Dodajemy budyń i mąkę ziemniaczaną. Miksujemy. Dodajemy rodzynki. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy. Ser wylewamy na podpieczony spód. Ścieramy pozostałą cześć ciasta. Pieczemy 70 minut w 180 stopniach. Studzimy. Posypujemy cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 02 stycznia 2018 Karakuł (rasa azjatyckich owiec z kędzierzawą sierścią) miało chyba być...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Honorata27 23 października 2017 Nazwa pochodzi ze starej książki kucharskiej.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń