Do góry

Desery Przepis na:

Sernik na zimno

Sernik na zimno

Autor:

Przepisów i artykułów: 27 Ocena: 115

Dodano:

Odsłon: 1487

Sernik

Składniki

  • 300 g biszkoptów
  • 500 g sera mascarpone
  • 200 ml skondensowanego mleka
  • 150 g masła
  • 300 ml śmietany (dowolna zawartość tłuszczu)
  • 25 g żelatyny
  • Wanilia
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Sernik na zimno

Przygotowanie

  1. Zmielić w blenderze biszkopty i połączyć z masłem. Wyłożyć formę papierem do pieczenia i ułożyć na niej przygotowaną masę, która będzie podstawą ciasta. Włożyć do lodówki na 30 minut.






  2. Żelatynę wsypać do 3/4 szklanki wody i odstawić na 10 minut po czym dokładnie rozpuścić ją w kąpieli wodnej.

  3. Ser mascarpone połączyć ze śmietaną i skondensowanym mlekiem po czym dodawać rozpuszczoną żelatynę i dokładnie połączyć składniki.

  4. Wlać masę do formy na zmielone herbatniki i odstawić całość do lodówki na 2-3 godziny.

  5. Można udekorować sernik po swojemu ja użyłam malin które zalałam galaretką malinową.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń