Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Serniczek wg starego domowego przepisu
Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...
Odsłon: 134
Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...
Odsłon: 134
Składniki
Zagotować 1 litr mleka.
Śmietanę zmiksować z całymi jajkami i wlać do mleka.
Całość gotować na małym ogniu i delikatnie mieszać drewnianą łyżką aż oddzieli się serek (około 12 minut).
Odcedzić serek na sitko.
Masło utrzeć z cukrem pudrem i dodawać po łyżce ostudzony serek.
Tortownicę wyłożyć biszkoptami i równomiernie rozłożyć masę (biszkopty można zanurzyć na chwilkę w osłodzonej wodzie z sokiem z połówki cytryny).
Zalać lekko tężejącą galaretką.
Ciasto schłodzić w lodówce.